Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

YouTube

YouTube Logosu

Dünya'nın en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesi konumunda olan YouTube, Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim tarafından kuruldu.

YouTube, merkezi Birleşik Devletler'in California eyaletinin San Bruno şehrinde bulunan bir video paylaşım sitesidir. Site, 2005 yılının Şubat ayında üç eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş, 2006 yılının Kasım ayında ise 1.65 milyar dolara Google tarafından satın alınmıştır. Kullanıcılar site üzerinden videolar gönderebilir, paylaşabilir ve sitedeki videoları izleyebilirler. YouTube, gerek bireysel kullanıcıların gerekse de ticarî medya kuruluşlarının oluşturduğu videoları, H.264/MPEG-4 AVC ve Adobe Flash Video teknolojisini kullanarak sunmaktadır. Site üzerinde video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, kısa orijinal videolar ve eğitim videoları bulunur.

YouTube üzerinde bulunan videoların çoğu bireysel kullanıcılar tarafından siteye yüklenmiştir ancak CBS, BBC, Vevo, Hulu ve benzeri diğer kuruluşlar, kendilerine ait olan içeriklerin bir kısmını YouTube üzerinden YouTube ortaklık programı kapsamında paylaşmaktadır.

Siteye kayıtlı olmayan kullanıcılar site üzerindeki videoları görüntüleyebilirken, kayıtlı kullanıcılar kendi videolarını siteye yükleyebilirler. Saldırı ve hakaret içerikli videolar, sadece kendilerinin 18 yaşından büyük olduğunu doğrulayan kayıtlı kullanıcıların kullanımına açıktır.

YouTube tarihi

YouTube, Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim tarafından kuruldu. Üçlü, daha önce PayPal şirketinde görevliydiler. Hurley Pennsylvania Indiana Üniversitesi'nde Tasarım, Chen ve Karim ise Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimi okudu.

Medya üzerinde sürekli tekrarlanan hikâyeye göre Hurley ve Chen, bu sitenin fikrini 2005 yılının başlarında ortaya attılar zira grup, Chen'in San Francisco'da bulunan dairesinde düzenlenen bir partide çekltikleri görüntüleri internet üzerinde paylaşmak istemiş ancak bunun o kadar da kolay olmadığının farkına varmış. Karim bahsi geçen partiye katılmadı ve bu partinin aslında yapıldığını da kabul etmedi ancak Chen, sitenin fikrinin bir akşam yemeği sırasında ortaya atıldığını söyledi.

Karim, siteye ilham kaynağı veren ilk şeyin Janet Jackson'ın 2004 yılında düzenlenen Amerikan Futbolu Final Karşılaşması (Super Bawl) devre arasında verdiği konser sırasında göğüslerinin gözükmesi, daha sonra da yine 2004 yılında Hint Okyanusu'ndaki tsunami olduğunu belirtmiştir. Karim, bu her iki olaya ait videolara internet üzerinden kolayca ulaşamamış, bunun ardından bir video paylaşım sitesi fikri ortaya atıldığını belirtmiştir. Hurley ve Chen, YouTube fikrinin internet üzerinde yer alan bir çöpçatan sitesine benzediğini ve Hot or Not adındaki bir siteden ilham aldığını belirtmiştir.

YouTube, özellikle Sequoia Capital firmasının Kasım 2005 - Nisan 2006 yılları arasında yaptığı 11.5 milyon dolarlık yatırımı sayesinde kuruldu. Şirketin ilk merkezi Kaliforniya'daki San Diego Hayvanat Bahçesi'nde bulunan bir pizza ve Japon lokantasının üzerindeki bir dairede bulunuyordu. www.youtube.com alan adı 14 Şubat 2005 yılında etkinleştirildi ve bunu takip eden birkaç ay içerisinde de web sitesi geliştirildi.

YouTube üzerinde yer alan ilk video olan Me at the zoo (Türkçe: Hayvanat bahçesinde ben), şirketin kurucusu Jawed Karim'i hayvanat bahçesinde iken görüntülemektedir. Video 23 Nisan 2005 yılında siteye yüklenmiş ve o günden bugüne sitede yer almaya devam etmektedir.

Şirket, 2005 yılının Mayıs ayında ilk halka açık test sitesini yayımladı. Sitenin resmî olarak yayımlanması ise aynı yılın Kasım ayını buldu. Site büyük bir hızla büyüdü ve 2006 yılının Temmuz ayına gelindiğinde şirket, siteye her gün 65.000 yeni videonun yüklendiğini ve site üzerinde günde 100 milyon adet video görüntülemesinin gerçekleştirildiğini belirtti. Pazar araştırma şirketi comScore şirketinin yayımladığı bir araştırmaya göre şirket, Birleşik Devletler çevrimiçi video pazarının hâkimi konumundadır. Pazarın %43'üne sahip olan sitede Mayıs 2010 itibarıyla 14 milyar video görüntülemesi gerçekleşmiştir.

2014 yılında YouTube, her dakika siteye 300 saatlik materyâlin yüklendiğini ve bu miktarın bir önceki seneye kıyasla 3 kat daha fazla olduğunu belirtti. Şirket, siteye yüklenen materyallerin dörtte üçünün Birleşik Devletler dışından yüklendiğine dikkat çekti. O dönemde site, ayda 800 milyon ziyaretçiye ulaştı. 2007 yılında sitenin kullandığı bant genişliğinin, 2000 yılında internet'in tamamının kullandığı bant genişliğine eşit olduğuna inanılmaktadır. Üçüncü parti web analizi hizmeti veren Alexa ve SimilarWeb, 2015 yılının Haziran ayında sitenin dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesi olduğunu belirtti. SimilarWeb, aylık 15 milyar ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen TV ve video web sitesi olduğuna dikkat çekti.

www.youtube.com ismi, kendisine çok benzeyen www.utube.com web sitesinin pek çok problemle karşılaşmasına neden oldu. Utube sitesinin sahibi Universal Tube & Rollform Equipment şirketi, insanların YouTube yerine yanlışlıkla kendi sitelerini ziyaret ettiğinden sitenin bu yükü kaldıramayıp sürekli olarak çökmesini gerekçe göstererek 2006 yılının Kasım ayında şirkete karşı dava açtı. Şirket daha sonra web sitesinin adresini www.utubeonline.com olarak değiştirdi.

2006 yılının Kasım ayında Google, YouTube'u 1.65 milyar dolar karşılığında hisse ile satın aldığını ve satın almanın 13 Kasım 2006 yılında tamamlandığını duyurdu.

Google, YouTube'un işletme giderleri hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınır. 2007 yılında yayımladığı raporunda Google, sitenin gelirlerinin fazla bir maddî değeri olmadığını belirtti. 2008 yılının Haziran ayında Forbes dergisi YouTube'un 2008 yılındaki gelirlerinin 200 milyon dolar civarında olacağını öngördü. 2012 yılının Ocak ayında ziyaretçilerin site üzerinde günde 15 dakika geçirdiklerine inanılıyordu. O dönemde ortalama bir Amerikan vatandaşı günde dört ile beş saat arasında televizyon izliyordu.

YouTube, 2006 yılının Haziran ayında NBC kanalı ile bir reklam ve pazarlama ortaklığına girişti. 2008 yılının Kasım ayında site, MGM, Lions Gate Entertainment ve CBS ile anlaşma imzalayarak, ilgili firmaların filmlerini ve televizyon dizilerini site üzerinde reklamlarla birlikte yayımlamaya başladı. Sadece Birleşik Devletler'de bulunan kullanıcıların kullanımına sunulan bu hizmet, NBC, Fox ve Disney'in programlarını ve filmlerini yayımlayan Hulu gibi râkip web sitelerinin geliştirilmesine önayak oldu. 2009 yılının Kasım ayında site, Birleşik Krallık'ta bulunan kullanıcıları için benzer bir hizmeti duyurdu. Ülkedeki kullanıcılar, 60'ın üzerinde firmanın ürettiği 4.000'in üzerinde programa ve filme ulaşabiliyordu. 2010 yılının Ocak ayında site, çevrimiçi film kiralama servisini duyurdu. Servis, Birleşik Devletler, Kanada ve Birleşik Krallık'taki kullanıcıların 6.000'in üzerinde filmin yer aldığı katalog üzerinden film kiralayabilmelerini sağlıyordu.

2010 yılının Mart ayında YouTube, aralarından Hindistan Premier Ligi'nde oynanan 60 kriket oyununun yanı sıra diğer bazı içerikleri ücretsiz olarak canlı yayınlamaya başladı. YouTube'a göre bu yayın, önemli bir spor karşılaşmasının dünya çapında ücretsiz olarak yayınladığı ilk yayın olma özelliğini taşıdı.

31 Mart 2010'da YouTube web sitesi yeni bir tasarıma büründü. Tasarım değişikliğinin amacı, sitenin kullanıcı arabirimini sadeleştirmek ve kullanıcıların site üzerinde geçirdikleri zamanı arttırmaktı. Google Ürün Sorumlusu Shiva Rajaraman, konu ile ilgili olarak "Bir adım geri atıp dağınıklığı gidermemiz gerektiğini düşündük." açıklamasında bulundu. Aynı yılın Mayıs ayında site üzerinde günde iki milyardan fazla kez video izleniyordu. Bu rakam, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren üç büyük televizyon ağının ulaştığı izleyicilerin toplamından neredeyse iki kat fazlaydı. 2011 yılının Mayıs ayında site üzerinde günde üç milyardan fazla kez video izlendiğini açıklandı. Ocak 2012'de yapılan açıklamada ise bu sayı günde dört milyara ulaşmıştı.

2010 yılının Ekim ayında Hurley, YouTube'daki Baş Yönetici pozisyonundan ayrılarak şirkete danışman olarak katkıda bulunmaya devam edeceğini açıkladı ve görevini Salar Kamangar'a devretti.

2011 yılının Nisan ayında YouTube'da yazılım mühendisliği görevini üstlenen James Zern, YouTube üzerindeki video görüntülemelerinin %99'unun, sitedeki videoların %30'u üzerinden gerçekleştirildiğini açıkladı.

2011 yılının Kasım ayında Google+ sosyal ağ sitesi, YouTube ve Chrome tarayıcısı ile entegre hale getirilerek, site üzerindeki videoların doğrudan Google+ arayüzü üzerinden izlenilebilmesinin önünü açtı.

2011 yılının Aralık ayında YouTube, sitenin arayüzünde tekrar değişikliğe giderek video kanallarını sitenin ana sayfasının orta sütununda, tıpkı sosyal ağ sitelerindeki olduğu gibi görüntülemeye başladı. Aynı zamanda YouTube logosu da değiştirildi ve logoda kullanılan kırmızı rengin tonu daha koyu bir ton halini aldı. Bu değişiklik, sitenin 2006 yılının Ekim ayından sonraki ilk logo değişikliği oldu.

2013 yılının Mayıs ayında site, bazı içerik sağlayıcılarının izleyicilerine aylık 0.99$ ya da daha fazla ücret karşılığında bazı kanalları yayınlamalarına izin verdi. Anlaşma kapsamında ilgili kanalların yayınlayacakları videoların büyük çoğunluğu ücretsiz olmaya devam etmek zorundaydı.

2015 yılının Şubat ayında site, siteyi kullanan çocuklar için geliştirilen bir uygulamanın duyurusu yapıldı ve bu uygulamaya YouTube Kids adı verildi. Uygulama sayesinde ebeveynler, izlenebilecek ya da gönderilebilecek videolara kısıtlama getirebiliyorlardı. Uygulama hem Android hem de iOS cihazlar üzerinde kullanılabiliyordu. 26 Ağustos 2015'te YouTube Gaming duyuruldu. Bu platform sayesinde kullanıcılar, oynadıkları bilgisayar ya da konsol oyunlarını canlı yayın olarak YouTube kullanıcılarına sunabiliyorlardı. Yine 2015 yılında Google, YouTube Red adındaki ücretli servisini duyurdu. Bu servis kapsamında kullanıcılar hem site üzerindeki içerikleri reklamsız izleyebilecekler, hem de ilgili içerikleri kullandıkları cihaza indirebileceklerdi.

10 Ağustos 2015'te Google, Alphabet adında yeni bir şirket kurduğunu duyurdu ve bu şirket, Google'ın sahibi olacaktı. Şirketin bu değişikliği finansal raporlarında 2015 yılının dördüncü çeyreği itibarıyla kullanması bekleniyor. YouTube, Google'ın bir yan kuruluşu olmaya devam ediyor.

Kaynak: Wikipedia

Exit mobile version