İngilizce'de webcam olarak da bilinen dünyanın ilk web kamerası, İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi öğrencilerinin taze kahveye olan ihtiyaçları sonucu icat edildi. Bilgisayar laboratuvarına yakın bir mesafede sadece bir adet kahve demliği bulunduğundan henüz pişirilmiş kahve kısa sürede tükeniyordu. Bu sorunla baş edebilmek için üniversite öğrencileri Quentin Stafford-Fraser ve Paul Jardetzky, 1991 yılında sürekli olarak kahve demliğine odaklanmış durumda olan bir kamera kullanmayı düşündü.
Sürekli olarak ekran görüntüsü alan bir bilgisayara bağlı olan bir kamera, bahsi geçen kahve demliğine odaklanmış durumdaydı. Jardetzky bir sunucu programı yazarak bu sunucunun kameradan her üç dakikada bir görüntü almasını sağladı. Stafford-Fraser ise bir yazılım geliştirdi ve bu yazılım "Truva Odası Kahve Kulübü" üyelerinin bilgisayarlarında çalışabilmesini sağladı. Sunucuya bağlanan bilgisayarlar, kahve demliğinin bir simge büyüklüğündeki görüntüsüne ulaşabiliyordu. Bahsi geçen kamera, 1993 yılında internete bağlandı ve kısa süre içerisinde World Wide Web'in simgesi haline geldi. Bu webcam 2001 yılında kapatıldığında uluslararası basın kuruluşları bu etkinliği canlı yayınladı ve kameranın odaklandığı Krups marka kahve demliği, eBay üzerinden yüksek bir fiyata satıldı.
Günümüzde en uzun süredir canlı yayın yapmaya devam eden web kamerası, Fogcam adı verilen ve 1994 yılından beri San Francisco Eyalet Üniversitesi'nden yayın yapmaya devam eden kameradır. Bu kamera, üniversite öğrencileri Jeff Schwartz ve Dan Wong tarafından üniversite kampüsündeki gündelik hayatı yayınlaması amacıyla kurulmuş ve o günden bugüne Uygarlık Tarihi binasının önünden yayın yapmaya devam etmektedir.
Webcam teknolojisi özellikle pornografi endüstrisinin bu alana ilgi göstermesinin ardından popülerlik kazandı. Bu endüstri, Hollandalı bir geliştiriciden herhangi bir web eklentisine ihtiyaç duyulmadan canlı görsellerin yayınlanabilmesine olanak sağlayacak bir yazılımı geliştirmesini istedi ve bunun sonucunda "canlı yayın yapan webcam" doğmuş oldu.