1973 yılında araştırmacı Danny Cohen'in Network Voice Protocol adı verilen Ağ Ses Protokolü, ARPANET üzerinde araştırma alanlarının birbirleri ile bilgisayar ağları üzerinden iletişim kurabilmeleri için geliştirildi. Bunu takip eden yıllarda ise internet üzerinden ses gönderimi, sadece araştırmacıların kullandığı bir yöntem olmaktan çıktı ve bilgisayar kurtlarının, oyuncuların yoğun olarak kullandığı bir yöntem oldu. Günümüzde ise kısaca VoIP olarak bilinen internet üzerinden ses iletişimi hemen her internet kullanıcısı tarafından kullanılmaktadır.
1995 yılında VocalTec adı verilen bir şirket, Internet Phone adını verdikleri bir yazılım geliştirdi. Microsoft Windows için geliştirilen bu yazılım, konuşan kişinin sesini bilgisayar verisine dönüştürdükten sonra onu bir modem bağlantısı üzerinden karşı tarafın bilgisayarına gerçek zamanlı gönderebilecek kadar sıkıştırıyordu.
Pek çok kişi kısa süre içerisinde Internet Phone yazılımına, ucuz olması sebebiyle ilgi gösterdi. Örneğin Birleşik Devletler'de bir ev telefonuna internet üzerinden yapılan telefon araması genellikle ücretsizdi ancak uzun mesafe aramalar görece pahalıydı.
Internet hızı artıkça, benzer hizmeti sunan diğer şirketler de bu alanda popülerlik kazanmaya başladı. Bu hizmeti kullanan kişilerin sayısı arttıkça internet üzerinden yapılan telefon aramaları da İngilizce'de Voice Over Internet Protocol, ya da kısaca VoIP olarak anılmaya başladı. Günümüzde VoIP oldukça popülerdir ve Skype, en çok bilinen VoIP şirketlerinden birisidir. Skype'ten yapılan açıklamaya göre şirket üzerinden yapılan aramaların toplamı yüz milyarlarca saati geçmiştir.