Bugüne kadar arabada seyahat ederken dinlediğiniz radyo yayını siz vericiden uzaklaştıkça kaç kez kesildi? Eminiz bu sayı bir elin parmaklarından çok daha fazladır. İşte bu probleme cevap olarak 2001 yılında radyo yayınlarının uzaydan bulunan vericiler yardımı ile dünyaya iletilmesi fikri ilk kez hayat buldu ve uydu üzerinden radyo yayını gerçekleştirildi. Sabit bir abonelik ücreti ile ulaşılabilen bu yayın üzerinden 100 adet farklı radyo kanalı dinlenebiliyordu ve bu radyo kanallarına siz nerede olursanız olun ulaşılabiliyordu.
İki ya da üç adet yüksek yörüngeli uydu tarafından oluşturulan kapsama alanına herhangi bir uydu antenine gereksinim duymadan ulaşılabiliyordu. Onun yerine bu yayınları alabilmek için ihtiyacınız olan tek şey kibrit kutusu büyüklüğünde bir antendi. Her ne kadar kapsama alanının gökdelenler ya da uzun tüneller tarafından sekteye uğraması muhtemel olsa da uydudan gelen sinyaller, yeryüzündeki bazı vericiler tarafından güçlendiriliyordu.
XM ve Sirius adındaki iki şirkete uydu üzerinden radyo yayını lisansı 1997 yılında verildi. XM, 2001 yılının Eylül ayında Birleşik Devletler'de ilk uydu yayınını gerçekleştirdi ve Sirius ise 2002 yılında onu takip etti. Ayda 10 Amerikan dolarına erişilebilen bu servis bünyesinde geniş bir kanal seçeneği yer alıyordu. Müzik kanallarının yanı sıra haber, hava durumu, spor ve trafik bilgilerinin verildiği farklı kanalların yer aldığı uydu üzerinden radyo yayını bünyesindeki radyo kanallarında ne bir DJ ne de reklam arası veriliyordu.. Sohbet programları sıradan radyo programlarına oranla daha az sansürlenirken, uydu radyo alıcıları çalan her şarkının ve şarkıcısının adını ekranı üzerinde görüntülüyordu. İlk olarak sadece arabalarda kullanılmak üzere geliştirilen bu alıcılar çok geçmeden evlerde de kullanılmaya başlandı.
Uydu üzerinden radyo yayını teknolojisine olan ilgi ilk zamanlarında beklentilerin altında kaldı zira kanal başına sadece dört adet dinleyici vardı ancak 2008 yılına gelindiğinde bu yayınları dinleyen kişilerin sayısının 16 milyona ulaştığı bilinmektedir. Her ne kadar müzik şirketlerinin bu yayınlara açtığı telif hakkı davalarının ve bazı sohbet programlarının içeriğinin yetişkinlere yönelik olmasına rağmen uydu üzerinden yapılan radyo yayınlarının devam edeceğine inanılmaktadır.