İngilizce'de Universal Serial Bus (Evrensel Seri Veriyolu) kısaltması olan USB, 1990ların ortalarında geliştirilen; bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar arasında bağlantı, iletişim ve güç paylaşımına olanak sağlayan kablolar, bağlayıcılar ve bir veriyolu üzerinde kullanılan iletişim protokollerinin tümüne verilen genel bir ad olup, USB Uygulayıcıları Forumu (USB IF) tarafından geliştirilmektedir.
USB, aralarında klavye, fare ve benzeri işaret aygıtları, dijital kameralar, yazıcılar, taşınabilir medya oynatıcıları, disk sürücüleri ve ağ adaptörleri gibi bilgisayar aksesuarlarının bağlantı mekanizmalarını standar hale getirmek ve bu aksesuarların tek tip bir bağlantı üzerinden hem iletişim kurabilmelerini hem de enerji alabilmeleri için tasarlandı. USB bağlantısı, kısa bir süre içerisinde akıllı telefonlar, PDAlar ve video oyun konsolları gibi diğer aygıtlar üzerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı ve çok geçmeden, o güne kadar kullanılan paralel bağlantı noktalarının yanı sıra taşınabilir aygıtlar için harici şarj aletlerinin de yerini aldı.
USB Nedir?
Genelde USB bağlayıcıları üç ana biçimde gruplanabilir: Varsayılan ya da standard biçimdeki USB, masaüstü bilgisayarların yanı sıra USB flash bellekler gibi taşınabilir cihazlar için kullanılır. USB Mini biçimi ise genellikle cep telefonlarında kullanılırdı ancak günümüzde bu biçim sadece dijital fotoğraf makinelerinde kullanılmaya devam etmektedir. Micro USB ise çoğu modern cep telefonunda kullanılmaya devam etmektedir. USB bağlantı noktaları arasındaki biçimsel farklılıkların yanı sıra bu bağlantının sunduğu bant genişliği farkına göre sınıflandırılmış 5 adet sürüm bulunur: Düşük Hız (1.0'dan itibaren), Tam Hız (1.0'dan itibaren), Yüksek Hız (2.0'dan itibaren), SuperSpeed adı verilen Süper Hız (3.0'dan itibaren) ve SuperSpeed+ adı verilen Süper Hız + (3.1'dan itibaren). Kimi farklı sürümler, farklı donanım ve kablolama gereksinimlerine sahiptir.
USB Tarihçesi
Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC ve Nortel'den oluşan yedi şirketlik bir grup, USB üzerinde 1994 yılında çalışmalara başladı. Ekibin ana hedefi, harici çevre birimlerinin kişisel bilgisayarlara bağlanması için kullanılan çok sayıda farklı bağlayıcıyı tek bir standarda indirgemek, bu bağlayıcıların bilgisayar sistemleri ile iletişiminde kullanılan yazılımları sadeleştirmek ve ayrıca harici aygıtlarla USB üzerinden yapılan iletişimde kullanılan veri aktarım hızını arttırmaktı. Aralarında Ajay Bhatt'ın da bulunduğu bir ekip, bu yeni standart üzerinde Intel'de çalıştı ve Intel, 1995 yılında USB destekleyen ilk bütünleşik devreyi üretti.
1996 yılının Ocak ayında duyurulan orijinal USB 1.0 teknik özellikleri, düşük hızda 1.5 Mbit / saniye ve tam hızda 12 Mbit / saniye hıza sahipti. Microsoft Windows 95, OSR 2.1 sürümü bu aygıtlar için OEM desteği sundu. Yaygın olarak kullanılan ilk USB sürümü 1.1 idi ve 1998 yılının Eylül ayında duyuruldu. 12 Mbit / saniye veri aktarım hızı disk sürücüleri gibi yüksek hızlı aygıtlar için kullanılırken, 1.5 Mbit / saniye hızı oyun kumandaları gibi daha düşük veri aktarım hızı gerektiren cihazlarda kullanıldı. Apple Inc.'in iMac bilgisayarı, USB'yi kullanan ilk yaygın olarak kullanılan bilgisayar markası oldu ve iMac'in popülerlik kazanmasında USB desteği önemli bir rol oynadı. Apple'ın eski bağlantı noktalarını iMac'te kullanmama kararının ardından diğer kişisel bilgisayar üreticileri de Apple'ın yolundan gitti ve USB, kısa bir süre içerisinde standart hale geldi.
USB 2.0 teknik özellikleri 2000 yılının Nisan ayında yayımlandı ve USB Uygulayıcıları Forumu tarafından 2001 yılının sonunda onaylandı. Hewlett-Packard, Intel, Lucent Technologies (Alcatel-Lucent), NEC ve Philips, daha yüksek veri aktarım hızına ulaşmak için birlikte çalıştı ve bu çalışmalarının sonucunda, USB 1.1 teknik özelliklerinden 40 kat daha hızlı olan 480 Mbit / s veri hızına ulaştı.
USB 3.0 teknik özellikleri 12 Kasım 2008'de yayımlandı. USB 3.0'ın ana hedefi, veri aktarım hızını 5 Gbit / saniyeye yükseltmek, güç kullanımını azaltmak, güç aktarımını arttırmak ve USB 2.o ile geriye dönük uyumunu korumak idi. USB 3.0, SuperSpeed adı verilen daha hızlı veriyolunun yanı sıra, USB 2.0 veriyolunu da kullanmaya devam etmektedir. Bu sebeple USB 3.0 sürümü, aynı zamanda SuperSpeed olarak da bilinir. USB 3.0 kullanan ilk cihazlar, 2010 yılının Ocak ayından itibaren duyurulmaya başladı.
2008 yılında, aşağı yukarı 6 milyar adet USB kapısının ve arabirimlerinin uluslararası piyasada bulunduğu ve bu sayıya her yıl 2 milyar adet daha eklendiğine inanılmaktadır.
Kaynak: Wikipedia