Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Twitter

Twitter Logosu

Twitter, 2006 yılının Mart ayında kurulan, kullanıcılarının 140 karakteri geçmeyen durum mesajları gönderebilmelerini sağlayan bir sosyal ağ platformudur.

Twitter, çevrimiçi bir sosyal ağ olup kullanıcılarının "tweet" adı verilen 140 karakter uzunluğundaki mesajları gönderebilmelerini ve okuyabilmelerini sağlar.

Twitter'a kayıtlı kullanıcılar site üzerindeki tweetleri okuyabildikleri gibi kendileri de tweet gönderebilirler. Kayıtlı olmayan kullanıcılar ise site içeriğini sadece okuyabilirler. Kullanıcılar, Twitter'a web sitesi arayüzü, SMS ya da taşınabilir aygıtlar için geliştirilen uygulamalar aracılığı ile ulaşabilirler. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco eyaletinde bulunan şirketin dünya çapında 25 adet ofisi bulunmaktadır.

Twitter, 2006 yılının Mart ayında Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone ve Noah Glass tarafından oluşturuldu ve aynı yılın Temmuz ayında faaliyete geçti. Site, kısa zamanda dünya çapında popülerlik kazandı ve 2012 yılında 100 milyonu aşkın kullanıcı günde 340 milyon adet tweet gönderdi. Servis ayrıca günde 1.6 milyarın üzerinde arama sorgusunu da işledi. 2013 yılında site, dünyanın en çok ziyaret edilen web siteleri arasına girerek "İnternet'ın SMS'i" ünvanını aldı. 2015 ylının Mayıs ayı itibarıyla Twitter'da 302 milyonu aktif olmak üzere 500 milyonun üzerinde kullanıcı bulunmaktadır.

Twitter'ın tarihi

Yaratılışı ve ilk tepkiler

Twitter'ın kökeni, bir podcast firması olan Odeo'da düzenlenen ve tüm gün süren bir beyin fırtınası sonucunda ortaya çıktı. O zamanlarda New York Üniversitesi'nde lisans öğrencisi olan Jack Dorsey, bir bireyin SMS kullanarak küçük bir grup kullanıcı ile iletişim kurabilmesi fikrini geliştirdi. Projenin orijinal kod adı twttr idi. Williams, daha sonra bu adın Noah Glass'a ait olduğunu ve onun Flickr'ın yanı sıra beş karakter uzunluğundaki Amerikan SMS kodlarından esinlendiğini söyledi. Bu kod adının kullanılıyor olmasının diğer bir nedeni de o dönemde twitter.com alan adının halihazırda kullanımda olmasıydı. Ekip, twttr'ın hayata geçmesinden altı ay sonra twitter.com alan adını satın alarak servisin adını Twitter olarak değiştirdi. Geliştiriciler önceleri SMS kodu olarak "10958" kullanmayı düşündüler ancak daha sonra daha kolay kullanılabilir ve akılda kalıcı olmasından ötürü "40404" kullanmaya karar verdiler. Proje üzerindeki çalışmalar 21 Mart 2006 yılında, Jack Dorsey'in "twttr'ımı kuruyorum" içeriğine sahip tweetini, saat 21:50 Pasifik Standard Zaman Dilimi'nde (PST) göndermesiyle başladı. Dorsey, ismin kökeni olarak şu açıklamada bulundu:

...twitter adı ile karşılaştığımızda bu ismin mükemmel olduğunu biliyorduk. Kelimenin anlamı, devamlılığı olmayan kısa bilgi parçacıkları idi ve bizim projemiz de kesinlikle bu idi.

İlk Twitter prototipi Dorsey ve Florian Weber isimli bir girişimci tarafından geliştirildi ve Odeo çalışanlarının şirket içinde birbirleri ile iletişim kurmaları için kullanıma sunuldu. Servis, herkesin kullanımına 15 Temmuz 2006 tarihinde açıldı.

2006 yılının Ekim ayında Biz Stone, Evan Williams, Dorsey ve Odeo'nun diğer üyeleri, Obvious Corporation şirketini kurdu ve Odeo'yu ve aralarında Odeo.com ve Twitter.com'un da bulunduğu tüm varlıklarını, Odeo'nun yatırımcılarından ve hissedarlarından satın aldı. Williams, Twitter'ın gelişiminde 2011 yılına kadar pek aktif rôl oynamayan Glass'ı kovdu. Site, büyüyerek Nisan 2007'de başlı başına bir şirket haline geldi. 2013 yılında kendisi ile yapılan bir röportajda Williams, Twitter'ın bu erken dönemi hakkında şu açıklamalarda bulundu.

Twitter'ın aslında ne olduğu net değildi. Sosyal ağ diyenler oldu, mikro bloglama platformu diyenler oldu ancak onu tanımlamak kolay değildi, zira Twitter, o güne kadar varolan hiçbir şeyin yerini almıyordu. Zaman geçtikçe, Twitter'ın aslında ne olduğunu anlamaya başladığımız bir süreçten geçiyorduk. Twitter aslında bizim en başında olacağını düşündüğümüz şeyden bambaşka bir şeye dönüştü. En başında biz, Twitter'ın kullanıcıların durum bilgilerini güncelleyebilecekleri sosyal bir araç olacağını düşündük. Aslında bir bakıma öyle olmaya devam ediyor ancak bir süre sonra biz, Twitter'ın bir sosyal ağ olmaktan ziyade daha çok bir bilgi ağı olduğuna karar verdik.

Twitter'ın popülaritesinin dönüm noktası 2007 yılında düzenlenen South by Southwest Interactive konferansı oldu. Etkinlik sırasında Twitter'ın kullanım oranı günde 20.000 tweet'ten 60.000 tweet'e yükseldi. Pek çok eleştirmen, sitenin konferanstaki varlığı hakkında olumlu yorumlarda bulunurken, ekip, festivalin Web Ödülü'nü "Sizlere 140 karakter dahilinde bir teşekkür etmek istedik. Ve bunu da yaptık!" sözleri ile ödülü kabul etti.

Twitter'a Dünya dışından otomatik olarak gönderilen ilk tweet, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli NASA astronotu T.J. Creamer'ın 22 Ocak 2010'da gönderdiği tweet oldu. 2010 yılının Kasım ayının sonlarına doğru gelindiğinde ise istasyonda görevli astronotların kullandığı @NASA_Astronauts hesabı üzerinden günde ortalama bir düzine kadar tweet gönderiliyordu. Bunun yanı sıra NASA, "tweetup" adı verilen 25'in üzerinde toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılar, katılımcılarının sosyal ağları kullanarak NASA'nın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilmelerini hedefledi.

2010 yılının Ağustos ayında şirket, News Corp'un Fox Audience Network şirketinde görevli Adam Bain'i, Twitter'ın Gelir Başkanı olarak göreve aldı.

Twitter'ın yükselişi

Şirket, kısa zaman içerisinde çok hızlı bir şekilde büyüdü. 2007 yılında her üç aylık dönemde 400.000 tweet atılırken, bu rakam, 2008 yılında 100 milyon tweet'e ulaştı. 2010 yılının Şubat ayında ise kullanıcılar, günde 50 milyon adet Tweet gönderdi. Aynı yılın Mart ayında şirket, 70.000'in üzerinde yeni kullanıcıyı bünyesine dahil ederken, Ağustos ayında ise, günde 65 milyon, diğer bir deyişle her bir saniye 750 adet tweet gönderildi. Mart 2011'de günlük gönderilen tweet sayısı 140 milyona ulaştı. Compete.com sitesi üzerinde yayımlanan bir makaleye göre site, 2009 yılının Ocak ayında dünyanın en çok kullanılan üçüncü sosyal ağ sitesi konumuna geldi.

Twitter kullanımı özellikle çok sayıda kişinin takip ettiği etkinlikler sırasında artmaktadır. Örneğin, 2010 FIFA Dünya Kupası sırasında Japonya, Kamerun'a karşı 14 Haziran'da attığı golü takip eden 30 saniyelik süre içerisinde saniyede 2.940 adet tweet gönderildi. Bu rekor daha sonra Los Angeles Lakers takımının 2010 NBA finallerini 17 Haziran tarihinde kazanmasının ardından saniyede 3.085 tweet ile kırıldı. Ardından yine Dünya Kupası sırasında Japonya'nın Danimarka karşısında aldığı galibiyet sırasında saniyede 3.283 tweet atıldı. 2011 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Finali sırasında Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri sırasında oynanan karşılaşma sırasında saniyede 7.196 tweet tıldı. Amerikalı şarkıcı Michael Jackson 25 Haziran 2009'da öldüğünde Twitter sunucuları çöktü, zira kullanıcılar, bir saatte içerisinde "Michael Jackson" sözcüklerinin yer aldığı 100.000'in üzerinde tweet attılar. En güncel rekor ise 3 Ağustos 2013'te saniyede 143,199 tweet ile Japonya'ya aittir.

Twitter, uygulama geliştiricisi Atebits'i 11 Nisan 2010 tarihinde satın aldı. Atebits, Apple Tasarım Ödülü'nü de kazanan bir Twitter istemcisi olan ve Mac ile iPhone platformları için Tweetie uygulamasını geliştirmişti. Aynı uygulama bir süre sonra Twitter'ın resmi uygulaması haline geldi ve iPhone, iPad ve Mac platformları için ücretsiz olarak dağıtılmaya başladı.

2010 yılının Eylül - Ekim ayları arasında şirket, tümüyle yeniden tasarlanan twitter.com sitesini yayına sürdü. Yapılan değişiklikler arasında siteyi terk etmeden resimleri ve videoları görebilme özelliği de yer alıyordu. Yeni tasarımın tüm kullanıcıların hesabında etkinleştirilmesi ise 1 Kasım 2010 tarihinde tamamlandı.

5 Nisan 2011'de site, yeni bir ana sayfa tasarımına geçiş yaptı ancak tasarımdaki bazı teknik hatalar sebebi ile bu yeni tasarım, 20 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başladı.

8 Aralık 2011'de site, bir kez daha tasarımını yenileyerek siteye yeni üye olan kullanıcıların takip edecekleri kullanıcıları bulmayı kolaylaştırdı ve site üzerindeki reklamları daha belirgin hale getirdi. Sitenin bu yeni tasarımı, Facebook'un tasarımı ile benzerlikler gösteriyordu.

21 Şubat 2012'de Twitter ve Yandex bir birlikteliğe gitti. Rus arama motoru Yandex, Twitter'ın gerçek zamanlı haber akışını değerli bulduklarını belirtirken şirketin İş Geliştirme Direktörü de bu birliktelikten memnun olduğunu dile getirdi.

21 Mart 2012'de Twitter, altıncı doğum gününü kutladı ve kutlama mesajında sitedeki 140 milyon kullanıcının her gün 340 milyon adet tweet gönderdiğini belirtti. Bu rakam, şirketin Eylül 2011'de açıkladığı 100 milyon adet kullanıcıdan %40 daha fazlaydı.

Twitter, Nisan 2012'de ABD'nin Detroit eyaletinde bir şube açadığını duyurdu. Şirket, Detroit'i seçmesinin nedeni olarak otomotiv sektörü ve pazarlama ajansları ile daha yakın bir ilişki içerisinde olmak istemesini gösterdi. Şirket, aynı dönemde İrlanda'nın başkenti Dublin'de de bir ofis açtı.

5 Haziran 2012'de şirketin blogu üzerinden yapılan bir duyuruda yeni Twitter logosu duyuruldu. Şirket, 5 Ekim 2012'de ise bir video klip şirketi olan Vine'ı satın aldı ve Ocak 2013'te Vine hizmetini duyurdu. 24 Ocak 2013'te yayın hayatına başlayan Vine üzerinden kullanıcılar, 6 saniyelik video döngülerini paylaşabiliyordu. Vine üzerinden paylaşılan videolar doğrudan Twitter uygulaması üzerinden görüntülenebilirken, siteye yüklenen yetişkin içerikli videoların fazla olması sebebi ile Vine uygulaması, Apple'ın uygulama mağazası üzerinde 17 yaş ve üzerindekilere yönelik olarak indirilebilmektedir.

Twitter, 18 Aralık 2012'de yaptığı bir duyuruda aylık aktif kullanıcı sayısının 200 milyona ulaştığını duyurdu. Şirket, 18 Nisan 2013'te ise bir müzik uygulaması olan Twitter Music uygulamasını iPhone platformu için duyurdu.

Şirket, 28 Ağustos 2013'te Trendrr'ı, 9 Eylül 2013'te ise MoPub'ı satın aldı. Eylül ayında şirketin 200 milyon aktif kullanıcısı, günde 400 milyonun üzerinde tweet gönderiyor, gönderilen bu tweet'letin yaklaşık %60'ı ise taşınabilir cihazlar üzerinden gönderiliyordu.

4 Haziran 2014'te Twitter, taşınabilir aygıtlar için "doğal reklamcılık" üzerine uzman bir şirket olan Namo Media'yı satın alacağını duyurdu.

Şirket, 19 Haziran 2014'te yeni bir satın alma haberi ile gündeme oturdu. Twitter, video yayıncılarının ve telif hakkı sahiplerinin videolarını hem site üzerinden hem de Twitter'ın Amplify adı verilen programı aracılığı ile sosyal medya üzerinde paylaşabilmelerini sağlayan SnappyTV şirketini satın aldı.

2014 yılının Temmuz ayında şirket, mağazaların, İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların kredi kartı hesaplarına doğrudan indirim çekleri gönderilebilmesini ve bu sayede aynı kullanıcıların fiziksel mağazalarda alışveriş yaparken bu çekleri kullanabilmesini sağlayan bir platform olan CardSpring firmasını satın aldı.

Şirket, 21 Temmuz 2014 tarihinde şifre güvenliği üzerine uzman bir şirket olan Mitro'yu satın aldı.

29 Ekim 2014 tarihinde şirket, IBM ile yeni bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Şirket, bu ortaklık sayesinde kurumların Twitter verisini kullanarak müşterilerini, diğer kurumları ve trendleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı hedeflediğini duyurdu.

13 Mart 2015'te Twitter, Periscope'u satın aldığını duyurdu. Periscope sayesinde kullanıcılar, taşınabilir aygıtları üzerinden canlı yayın yapabiliyorlardı.

2015 yılının Nisan ayında Twitter.com masaüstü ana sayfa tasarımında yeniden bir değişikliğe gidildi ancak değişikliğin etkinleştirilmesinin hemen ardından beliren bazı hatalar, eski ana sayfa tasarımının bir süre daha yayında kalmasına neden oldu. Şirket, hataları giderdikten sonra 20 Nisan 2015 tarihinde yeni tasarımı kullanmaya başladı.

Son olarak Twitter, ticarî reklam teknoloji firması TellApart'ı 532 milyon dolarlık Twitter hissesi karşılığında satın aldığını duyurdu.

Twitter'ın halka arzı

Twitter, 12 Eylül 2013 tarihinde Birleşik Devletler Borsa ve Serma Piyasası Kurumu'na halka arz başvurusunda bulunduğunu bildirdi. 800 sayfalık başvurusunda şirket, halka arz sayesinde 1 milyar dolar toplamayı hedeflediğini bildirdi. Şirket, başvurusunda site üzerindeki 200 milyonda fazla aktif kullanıcının günde 500 milyondan fazla tweet gönderdiğini bildirdi.

15 Ekim 2013'te Twitter, New York Hisse Senedi Piyasası'nda işlem göreceğini bildirdi. O güne kadar piyasa, şirketin NASDAQ üzerinde işlem göreceğini düşünüyordu. Şirket, 6 Kasım 2013 tarihinde 70 milyon adet hisseyi hisse başına 26 dolardan piyasaya sürdü.

NYSE'deki ilk işlem gününe 26 dolardan başlayan Twitter, günü hisse başına 44.90 dolardan kapatarak değerini 31 milyar dolara yükseltti. Bu fiyat, hisse başına ön görülen 26 dolarlık fiyattan 18.90 dolar daha fazlaydı ve şirket, bu sayede piyasadan 24.46 milyar dolar toplamış oldu. Şirket kurucularından Williams'ın bu halka arz sonucunda 2.56 milyar, Dorsey'in 1.05 milyar ve Costolo'nun 345 milyon dolar gelir elde ettiği açıklandı.13 Aralık 2013'te ise şirketin piyasa değeri 32.76 milyar dolar oldu.

5 Şubat 2014'te şirket, halka açık bir şirket olarak ilk finansal raporunu yayımlayarak, 2013'ün dördüncü çeyreğinde 511 milyon dolar net zarar açıkladı.

Şirketin 30 Aralık 2015 itibariyle toplam piyasa değeri 15.69 milyar dolarda bulunmaktadır.

Kaynak: Wikipedia

Exit mobile version