Termos

Termos

Dewar, Termos® olarak bilinen ürünün öncüsü olan kabı icat etti.

Sıvı kimyasalları depolamasına yardımcı olacak bir ürüne ihtiyacı olan İskoç fikizçi ve kimyâger James Dewar (1842-1923), aslında vakumlu bir şişe olan ancak daha sonra Termos olarak anılacak ürünü icat etti.

1892 yılında Dewar, bir cam şişeyi bir başka şişenin içerisine koydu ve iki şişe arasındaki havayı alarak bir vakumun oluşmasına neden oldu. İki katmanlı bu kap, Dewar'ın hayalindeki içerisindeki sıvıyı düşük ısıda uzunca bir süre tutacak ürünü geliştirmesine önayak oldu. Bu ürün, daha sonra Termos markası altında pazarlanacak bir ürünün gelişmesini de sağladı.

Birkaç yıl süresince Dewar'ın kapları mağaza rafları yerine laboratuvar raflarında yer aldı. Bu kapların gündelik yaşamda da kullanılabileceğini fark eden ilk kişi, Dewar'ın kapların üretimini yapması için işe aldığı Reinhold Burger oldu. Burger, Dewar'ın kaplarının kimyasal sıvılardan ziyade yiyecek ve içeceklerin sıcak ya da soğuk olarak uzun süre depolanabileceğini de fark etti ve Dewar'ın kaplarından ilham alarak geliştirdiği kaplarını, 1904 yılında patenti altına aldı ve bu kapları, Alman Thermos GmbHJ şirketi üzerinden satmaya başladı. Yunanca "sıcak" anlamına gelen "therme" kelimesinden gelen Termos ismi, Münih'te düzenlenen bir yarışma sırasında önerildi. Burger, Termos'un Birleşik Devletler'deki patentini 1907 yılında üzerine aldı. Patent başvurusunda Burger, buluşunu "katmanları arasında vakum oluşturulabilecek iki katmanlı bir kap" olarak tanımladı.

Dewar, kendi geliştirdiği kapların patentini üzerine almayı hiç düşünmemişti ve kendisine ait olan tasarımı Thermos'un kullanmasının önüne geçmek için açtığı davayı da kaybetti. Buna rağmen Dewar, bilim alanında yaptığı katkılardan ötürü pek çok ödüle lâyık görüldü. Dewar'ın buluşları arasında hidrojeni sıvı biçiminde üretip daha sonra yeniden katılaştırabilmek, ve Sir Frederick Abel ile birlikte geliştirdiği dumansız barut da yer alır. Bunun yanısıra Dewar, Thermos'un piyasaya sürüldüğü yıl şövalyelik ünvanı aldı.