Sekizli kartuş (veya "Stereo 8") olarak da bilinen sekiz parçalı ses bandı Laser Jet Corporation'da Bill Lear (1902-1978) başkanlığındaki bir ABD işletme konsorsiyumu tarafından 1964 yılında geliştirildi. Bu kartuşun amacı, otomobillerde kullanılabilecek uygun bir manyetik bant oynatma sistemi üretmekti.
Sekiz parçalı kartuş, saniyede 9.5 cm hızında oynatılan 0.6 cm kalınlığındaki bir bant döngüsünü içeriyordu. Müzik, birbirine paralel durumda dört adet çift stereo parça olarak kaydedildiği için sekiz parçalı ses bandı adını aldı. Parçalar arasında geçiş yapmak, çalma kafasının yüksekliğini mekanik olarak değiştirerek doğru müzik parçasına hizalandırılması sonucu otomatik olarak gerçekleştiriliyordu.
Lear, daha küçük bir pakette daha fazla müzik bulunduğundan sistemi o güne kadar kullanılan sistemlerden daha üstün olarak lanse ederken, ses kalitesinde gözle görülür bir azalma gözlendiğinden bahsetmiyordu. Ses kalitesindeki bu düşüş birbirine paralel durumda dört adet stereo parçanın 0.6 cm'lik bir banda sıkıştırılmış durumda olmasından kaynaklanıyordu. Dahası, taşıma mekanizmasının tasarımı sebebiyle kaseti başa almak fiziksel olarak mümkün değildi. Bununla birlikte, daha büyük bir problem vardı: LP biçiminde piyasaya sürülen albümler her bir yüzde bir adet olmak üzere toplamda iki adet farklı "müzik programı" barındırıyordu. Bu sebeple sekiz parçalı bir ses bandının konfigürasyonu, müzik içeriğinin buna benzeyen dört adet programa bölünmesi gerektiği anlamına geliyordu. Bazı durumlarda albümün parça listeleri şerit uzunluğuna uyacak şekilde yeniden düzenlenirken kayıt okuyucu başlıkların konum değiştirmesi sırasında programlar arasında uzun süreli sessizlik veya bir programın sonunda azalırken diğer programın başında artan ses seviyesine sahip şarkıların yer aldığı gözlendi.
Tüm bu olumsuzluklarına rağmen, Stereo 8, 1970'li yıllarda araba içinde müzik dinlemenin popüler yöntemlerinden birisi haline geldi. Onun bu başarısı, o dönemde piyasaya sürülen çok sayıda albümün aynı zamanda bu biçimde de piyasaya sürülmesi ile desteklendi.