Bilgisayar dünyası pek çok terim için üç harfli kısaltmalar kullanmayı pek sever. Ancak bu dünyada bile RSS diğerlerinden farklıdır. Tarihi boyunca RSS, İngilizce'de Rich Site Summary (Zengin Site Özeti), RDF Site Summary (RDF Site Özeti) ya da Really Simple Syndication (Çok Basit Birleştirme) terimlerinin kısaltması olarak kullanılmıştır.
RSS, web sitelerinin, özellikle de haber siteleri gibi sürekli içerik akışı olan ve sıklıkla güncellenen web sitelerini tanımlamak için kullanılır. İlk RSS, Ramanathan V. Guha tarafından 1999 yılında My.Netscape.Com sitesi için oluşturulmuştu. Bu "portal" site tarayıcıların tek bir sayfa üzerinden haberleri görüntüleyebilmesini sağlıyordu. Bu, farklı kaynak web sitelerinin içeriklerini Guha'nın geliştirdiği biçimde paylaşmayı kabul etmesi ile mümkün oldu.
Geçen zaman içerisinde RSS, Guha'nın Apple'ın Gelişmiş Teknolojiler Grubu'ndaki bir çalışması olmaktan çıktı ve farklı kişi ve kurumların elinden geçerek pek çok değişikliğe uğradı. Podcast biçiminin öncülerinden olan Dave Winer, RSS standardına pek çok yeni özellik ekleyerek bu standardın ses dosyalarını ve diğer bazı içerik türlerini de kullanabilmesini sağladı. Bu gelişme, 2003 yılında Podcast'ın icadını da beraberinde getirdi.
Günümüzde İngilizce'de Really Simple Syndication teriminin kısaltması olarak kullanılan RSS, haber, blog, finans, hisse senedi, podcast ve neredeyse diğer her web içerik akışını toplayarak, RSS okuyucuları adı verilen yazılımlar ve platformlar üzerinden kullanıcılarına sunmaktadır. Bu platformlar arasında en çok kullanılan platformlardan birisi Feedly'dir.