Kısa adı RFID ile olan ve İngilizce'de Radio Frequency Identification olarak bilinen Radyo Frekansı ile Tanımlama yöntemini daha önce hiç duymamış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir ancak bu tanımlama yöntemini siz farkında olmadan kullanmış olduğunuz neredeyse kesindir. İster bir binaya giriş için kullandığınız giriş kartınız olsun ya da bir kütüphanedeki kitapları takip eden bir sistem; RFID modern toplumun kesinlikle bir parçası haline gelmiştir.
RFID konsepti önceleri orduda kullanılacak olan bir hava aracı için düşünüldü ve tek bir amacı vardı: Yaklaşan uçağın dost mu düşman mı olduğunu duyurabilmek. Az gelişmiş olan benzer bir sistem de güvenlik endüstrisinde kullanılıyordu. Bu sistemde koruma altında olan bir nesnenin gerçekten o nesne olup olmadığının otomatik olarak kontrol edilmesi hedefleniyordu. Mario Cardullo, 1969 yılında bu her iki sistemden de haberdardı. Kendisi, tren raylarının kontrolünde kullanılan barkodların zorluklarından yakınan bir mühendis ile yaptığı bir toplantı sonrasında RFID teknolojisini geliştirmeye karar verdi.
Cardullo'nun kavramsallaştırdığı şey aslında görece oldukça basit bir aygıttı. O, bu tanımlama yönteminin eklendiği eklenmiş bir etiketin üzerinde yer alan verinin, bir okuyucu tarafından okunabilmesi işlemini tasarladı. Bu yöntemin kullanıldığı ilk kullanım alanlarından birisi, New York Liman İdaresi'nin insansız kabinleri oldu. Aşağı yukarı aynı zamanda Cardullo'ya rakip bir başka mucit olan Charles Walton, belirli bir radyo frekansı yayımlandığında otomatik olarak açılabilen bir kapıyı icat etti. Diğer bir deyişle Walton, kart ile otomatik olarak açılabilen kapıyı icat etmiş oldu.
Günümüzde RFID kullanımı, özellikle perakende sektöründe pek çok ihtiyacı gidermiştir. Her ne kadar barkod kullanımı bu sektörde ürün tanımlamak için en çok kullanılan yöntem olarak kullanılmaya devam etse de, RFID cihazları bir süre sonra barkod kullanımını geride bırakabilecek potansiyele sahiptir. Radyo Frekansı ile Tanımlama'nın bir diğer kullanım yöntemi ise evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının boyunlarına taktıkları bir RFID etiketi sayesinde onların kaybolması durumunda onların konumunu öğrenebilmeleri olmuştur.