Geceleri karanlıkta görebilmeyi istemenizi tetikleyebilecek birden fazla durum olabilir. İlk gece görüşü gözlükleri, 1942 yılında Amerikan Wiliam Spicer tarafından geliştirildi. Sonraki yıllarda bu gözlükler üzerinde bulunan kameralar, çok küçük miktarda ışık kaynağını alıp bu kaynağı arttırarak, gri ve yeşil renkli ancak bulanık görseller sunabilmelerine rağmen renkli gece görüşü özelliğine sahip değillerdi. Ayrıca hiç bir ışık kaynağının olmadığı ortamlarda ise bu gözlükler, kızıl ötesi alıcıları sayesinde çevresindeki nesnelerden algıladıkları ısı kaynağını kullanarak, ısının seviyesine göre farklı renk seviyelerinde çevresindeki nesneleri göstermekteydiler.
Gri ya da yeşil renk kullanılarak yansıtılan gece görüşü görsellerinde karşılaşılan en büyük problem, görüntülenen nesnelerin gözlüğü kullanan kişinin bulunduğu noktaya olan uzaklığının kolay bir şekilde kestirilememesidir. Gün ışığında görülebilen renkler olmadan gri renkli nesneleri, onların ardında bulunan aynı renkteki nesnelerden ayırt etmek kolay değildir. Hollanda ordusu, Hollanda'nın Soesterberg bölgesinde bulunan ve Alex Toet önderliğindeki TNO araştırma ekibine ulaşarak onlardan, az miktarda ışık kaynağının bulunduğu ortamlarda renkli gece görüşü gözlüğü oluşturmalarını istedi.
Detayları 2005 yılında yayımlanan bu gözlükler önce takip edilecek bölgenin gün ışığında çekilmiş görüntülerini analiz ederek o bölgedeki tüm renkleri veritabanına kaydeder. Ardından bu görüntüyü aynı bölgenin gece çekilmiş gri renkli gece görüşü görüntüsüne entegre ederek ikisini karşılaştırır. Bunun sonucunda gözlükler, gece görüşündeki gri renkleri renklendirerek, renkli gece görüşü görselleri sunar.
İlk önceleri renkli gece görüşü gözlükleri üzerinde bulunan bazı ayarlar, kullanıcısının şehir, kırsal, çöl ya da sahil bölgelerini el ile tanımlamalarına olanak sağlamaktaydı. Daha sonra bu gözlüklere entegre edilen GPS (global pozisyonlama sistemi) sayesinde renk ayarları, bulunan bölgenin coğrafi özelliklerine göre otomatik olarak değiştirilebilmeye başlandı. Renkli gece görüşü gözlükleri, ordunun yanı sıra acil durum hizmetleri tarafından özellikle karanlıkta çalışmalarını gerektiren durumlarda da kullanılmaya başlandı.