Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Pokémon Go

Pokémon Go

Pokémon Go, Nintendo ve Niantic tarafından geliştirilen ve 2016 yılında iOS ve Android cihazları için yayımlanan bir arttırılmış gerçeklik oyunudur.

Pokémon Go, ücretsiz oynanabilen konum tabanlı bir arttırılmış gerçeklik oyunu olup, Niantic tarafından iOS ve Android cihazları için geliştirildi. Oyun, 2016 yılının Temmuz ayında dünyanın pek çok bölgesinde yayımlandı. Uyumlu cihazlardaki GPS ve kamera donanımlarını kullanan bu oyun, oyuncularının Pokémon adı verilen sanal yaratıkları yakalamasını, savaştırmasını ve eğitmesini sağlamaktadır. Pokémonlar, cihazların ekranlarında sanki gerçek dünyada yer alıyormuş gibi görünürler. Oyunu oynamak ücretsizdir ancak oyun, fazladan oyun öğelerinin uygulama üzerinden satın alınabilmesini destekler. Oyunla birlikte kullanılması için tasarlanan ve Pokémon Go Plus adı verilen Bluetooth giyilebilir aygıtının gelecekte piyasaya sürülmesi planlanmaktadır. Bu cihaz, kullanıcısını yakınlarda bir Pokémon bulunması durumunda uyarmaktadır.

Pokémon Go, eleştirmenler tarafından karışık yorumlar aldı. Eleştirmenler, genel olarak oyunun sunduğu oynanış deneyiminden ve oyuncularını gerçek dünyaya çıkmaya teşvik etmesinden övgüyle bahsederken, özellikle oyunun ilk yayımlandığı dönemlerde gördüğü yoğun ilgi sebebiyle yaşanan teknik aksaklıklardan olumsuz olarak bahsettiler. Oyun, kısa süre içerisinde akıllı cihazlar üzerinde en çok kullanılan uygulamalardan biri haline geldi. Bu rekor, daha önce Birleşik Devletler'de Candy Crush Saga oyunu tarafından tutuluyordu. Pokémon Go ayrıca Nintendo'nun ve The Pokémon Company'nin hisse değerlerinde ciddi artışa neden oldu. 20 Temmuz 2016'da, yani oyunun yayımlanmasından çok kısa bir süre sonra oyun, 30 milyon kişi tarafından indirildi. Pokémon Go, özellikle arttırılmış gerçeklik uygulamalarının popülerleşmesinde önemli bir rol oynarken bazı tıp uzmanları, oyunun oyuncularının ruh ve fiziksel sağlıkları üzerinde olumlu bir etki yarattığını gösterdi. Ancak oyuncuların bazı kazalara maruz kalmaları ve çevreye verdikleri rahatsızlıktan ötürü Pokémon Go, kimi çevrelerce yadırgandı.

Pokémon Go Tarihi

Oyun, ilk olarak Nintendo'dan Satoru Iwata ile The Pokémon Company'de görevli Tsunekazu Ishihara'nın Google ile birlikte hazırladığı bir 1 Nisan şakası olarak duyuruldu. Ishihara, Niantic'in daha önce geliştirdiği bir diğer arttırılmış gerçeklik oyunu olan Ingress'i çok seviyordu ve bu oyunun konseptinin, Pokémon dizisi için mükemmel bir eş olabileceğini düşündü. Niantic, Ingress oyunu üzerinden topladığı verileri Pokémon Go oyununda kullanılan PokéDurak (PokéStop) ve spor salonlarının (gym) dünya zerinde konumlandırılabilmesi için kullandı. 10 Eylül 2015 yılında oyunun duyurusunu yapan Ishihara konuşmasını, henüz iki ay önce hayatını kaybeden Iwata'ya adadı. Oyunun müzikleri, Pokémon dizisinin de müziklerini yapan Junichi Masuda tarafından yazıldı. Masuda ayrıca oyunun tasarımına da yardımcı oldu. Oyunun tasarımcıları arasında daha önce Google'da görevli olan ve Gmail elektronik posta servisinin de logosunu tasarlayan Dennis Hwang yer almaktadır.

4 Mart 2016 tarihinde Niantic, oyunun ilk beta testinin Japonya'da yapılmaya başlayacağını duyurdu. Beta daha sonra dünyanın diğer ülkelerine de yayıldı. 7 Nisan'da Avustralya ve Yeni Zellanda'da ve 16 Mayıs'ta Birleşik Devletler'de test oyuncularının alımı için kayıtlar açıldı ve bu tesler 30 Haziran 2016'da tamamlandı.

Pokémon Go Plus

Pokémon Go Plus adı verilen bir Bluetooth giyilebilir aygıtı.

Pokémon Go Plus, oyuncularının oyunun yüklü olduğu akıllı cihazları ile herhangi bir etkileşime girmeden oyun içerisinde bazı eylemleri yerine getirebilmelerine olanak sağlayan düşük enerjili bir Bluetooth giyilebilir cihazıdır. Oyuncu bir Pokémon ya da PokéDurak yakınlarına geldiğinde Pokémon Go Plus titreyerek kullanıcısını uyarır. Oyuncu, cihaz üzerinde bulunan düğmeye basarak Pokémon'u yakalar. Oyuncu, hangi Pokémon'u yakaladığını görebilmek için Pokémon Go Plus'ın eşleştirildiği akıllı cihaza bakmak zorundadır. Cihazın Temmuz 2016'da piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Cihaz, bir Poké Top ile Google Maps iğnesinin karışımı şeklinde tasarlanmıştır. Bir akıllı saat uygulaması yerine harici bir donanım geliştirilmesine sebep olarak akıllı saatlerin bu cihaza oranla daha pahalı olması gösterilmektedir. Ön sipariş ücreti olarak 34.99$ istenen cihaz, stokların kısa sürede tükenmesinin ardından eBay gibi açık arttırma sitelerinde 100$'ın üzerinde fiyatlara satılmaya başlandı.

Pokémon Go İndirmeleri ve satışlar

Pokémon Go, kısa sürede Amerikan iOS Uygulama Mağazası'nın en çok indirilen ve en çok kazanan uygulaması haline geldi. Aynı zamanda uygulama, daha önce Clash Royale isimli oyunun elinde bulundurduğu iOS Uygulama Mağazası ve Google Play Mağazası'nda en kısa sürede zirveye oturan oyun ünvanını da aldı. Yayımlanmasından sadece iki gün sonra oyun, Birleşik Devletler'de kullanılan Android cihazların %5'ine yüklendi. SensorTower'a göre oyun, yayımlandıktan bir hafta sonra 10 milyon kez indirilerek bir rekora imza attı. SurveyMonkey firmasına göre ise oyun, Birleşik Devletler'de en etkin olarak kullanılan oyun oldu. Firmaya göre oyun, 12 Temmuz 2012 tarihinde 21 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak, daha önce Candy Crush Saga oyununun elinde bulundurduğu 20 milyonluk aktif kullanıcı sayısını geçti. 15 Temmuz'da oyun, daha henüz resmî olarak yayımlanmamış olmasına rağmen Hollanda'da 1.3 milyon kişi tarafından oynanıyordu. 20 Temmuz'a gelindiğinde ise oyun, 30 milyondan fazla kişi tarafından indirilmişti.

Uygulama içi satın almalar üzerinden oyun, 20 Temmuz 2016'ya kadar sadece iOS cihazlarından 35 milyon doların üzerinde gelir elde etti ki bu da günde yaklaşık 1.6 milyon dolara eşdeğerdi. Android cihazlar üzerinde ise oyun, günlük ortalama kullanım süresi açısından Snapchat, Twitter, Tinder, Instagram ve Facebook'u geride bıraktı. iOS kullanıcıları oyuna günde 33 dakika 25 saniyelerini ayırdı. Bu süre, Facebook'a ayrılan 22 dakika 8 saniyeden ve Snapchat'e ayrılan 18 dakika 7 saniyeden oldukça yüksekti.

Exit mobile version