Microsoft Word, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir kelime işlemci olup, Xenix sistemler için Multi-Tool Word adı altında ilk kez 25 Ekim 1983 yılında geliştirildi. Bu sürümü takiben yine 1983 yılında DOS işletim sistemini çalıştıran IBM PC, 1985 yılında Mac OS çalıştıran Apple Macintosh, 1985 yılında AT&T Unix PC, 1988 yılında Atari ST, 1989 yılında OS/2 ve Microsoft Windows, 1994 yılında ise SCO Unix için geliştirilen sürümleri piyasaya sürüldü. Word'ün ticari sürümleri başlı başına bir ürün ya da Microsoft Office, Windows RT ya da artık üretilmeyen Microsoft Works paketi dahilinde satılmaktadır. Microsoft Word Viewer ve Office Online, Word'ün kısıtlı özelliklere sahip ancak ücretsiz olan bir sürümüdür.
Microsoft Word'ün tarihçesi
İlk Microsoft Word, önceleri Xerox için çalışan ancak daha sonra Bill Gates ve Paul Allen tarafından Microsoft'ta çalışmak üzere işe alınan Charles Simonyi ve Richard Brodie tarafından geliştirildi. Simonyi ve Brodie, daha önce dünyanın ilk göründüğü gibi çalışan kelime işlemcisi olan Xerox Bravo'nun geliştirilmesinde de görev almışlardı. İlk Word sürümü olan Word 1.0, 1983 yılının Ekim ayında Xenix ve MS-DOS için piyasaya sürüldü. Bu sürümü takiben geliştirilen dört sürüm, ne yazık ki ilk sürüm kadar büyük bir ticari başarı yakalayamadı. Microsoft Windows işletim sistemi için geliştirilen ve görece daha iyi bir kullanıcı arabirimine sahip olan Windows için Word, 1989 yılında piyasaya sürüldü. Ancak 1990 yılında Windows 3.0'ın piyasaya dürülmesi ile birlikte Word, dev bir ticari başarı yakaladı. Windows için Word 1.0'ın ardından 1991 yılında Word 2.0 ve 1993 yılında Word 6.0 piyasaya sürüldü. Ardından programın ismi, Windows'un ticari sürüm isimleri ile uyumlu olması açısından Word 95, Word 97, Word 2000 ve Office XP için Word isimlerini aldı. Word 2003 ile birlikte Word'ün numaralandırmasında yeniden yıl kullanılmaya başlandı. O zamandan bu yana Word 2007, Word 2010, Word 2013 ve en son Word 2016 piyasaya sürüldü.
1986 yılında Atari ve Microsoft arasında yapılan bir anlaşma sonucunda Microsoft, Atari ST sistemler üzerinde çalışan Microsoft Word sürümünü piyasaya sürdü. Atari ST sürümü özünde Microsoft'un Apple Macintosh sistemler için geliştirdiği Word 1.05 sürümünün Atari için uyarlanmış bir sürümü olmasına rağmen Microsoft Write adı altında piyasaya sürüldü. Microsoft, 1980lerin sonunda ve '90ların başında Windows işletim sistemi ile birlikte Microsoft Write adı altında, kısıtlı özelliklere sahip bir kelime işlemciyi dağıtıyordu. Word'ün diğer sürümlerinin aksine Atari sürümü sadece bir kez üretildi ve ardından herhangi bir güncelleme yapılmadı. Atari için geliştirilen Microsoft Write, Atari ST üzerinde çalışacak şekilde geliştirilen iki önemli PC uygulamasından biri oldu. Bu uygulamalardan diğeri WordPerfect idi. Microsoft Write, Atari ST için 1988 yılında yayımlanmış oldu.
2914 yılında Windows için Word 1.1a sürümünün kaynak kodu, Bilgisayar Tarihi Müzesi'nde halkın kullanımına açıldı.
1990 - 1995 arası Word tarihçesi
Windows için Word'ün ilk sürümü 1990 yılında 498$ fiyat etiketi ile piyasaya sürüldü ancak o dönemde Windows kullanıcıları işletim sistemi kullanıcıları arasında hakim konumda olmadığı için pek popüler olmadı. Bir sonraki yıl piyasaya sürülen Windows 3.0'ün ardından WinWord 1.1, bu yeni işletim sistemi için güncellendi (zira Windows 2.x için geliştirilen WinWord 1.0, 286 ve üzeri PCler üzerinde koruma modu dahilinde çalışamıyordu). Bir sonraki yıl geliştirilen WinWord 2.0 bir dizi iyileştirme ile birlikte geldi ve Word'ün pazardaki payını sağlamlaştırdı. 1992 yılında geliştirilen WinWord 3.0 ise Windows 3.1 üzerinde kullanılacak şekilde geliştirildi. Bu sürüm aynı zamanda en az 386 PC kullanımını gerektiren ilk Word sürümü oldu.
Word'ün ilk sürümleri bir tür kopya koruması ile birlikte geldi. Bu korumayı kırmaya kalkışan kullanıcıların ekranında İngilizce "The tree of evil bears bitter fruit. Only the Shadow knows. Now trashing program disk." (Şeytanın ağacındaki meyve acıdır. Sadece gölge bilir. Şimdi program diski siliniyor.) mesajı belirdi ancak program diskinin içeriği gerçek anlamda silinmiyordu.
MacWrite'tan sonra, her ne kadar Nisus Writer kelime işlemci programı ile birlikte gelen ve Word'de yer almayan bazı özelliklerin varlığına rağmen Macintosh için Word'e rakip olabilecek başka herhangi bir uygulama bulunmuyordu. 1992 yılında Macintosh için Word 5.1 büyük bir ticari başarı yakaladı. Ancak Macintosh için Word 6.0 için aynı şeyi söylemek mümkün değildir zira bu Word sürümü, Windows sürümüne kıyasla çok daha az özelliğe sahipti. Macintosh için Word 6.0, Word'ün Windows ve Mac sürümlerinde ortak kod kullanan ilk sürümüdür ve pek çok kullanıcı, Mac sürümünün Windows sürümüne oranla daha hantal olmasını buna bağlamaktadır.
1993 yılında Word 6.0'ın geliştirilmesi ile birlikte Microsoft, farklı platformlar üzerinde (DOS, Windows ve Macintosh) aynı sürüm numarasını kullanmaya başladı. Kimilerine göre Microsoft'un bu sürüm numarasını seçmesinin altında, Word'ün ana rakibi olan ve DOS ve Windows işletim sistemleri için geliştirilen WordPerfect kelime işlemci yazılımının sürüm numarasının da 6.0 olması yatmaktadır. Word 6.0, Microsoft DOS işletim sistemi için geliştirilen son Word uygulaması oldu ve aynı zamanda Microsoft, bu sürümden sonraki Word sürümlerinde sürüm numarası kullanmayı bıraktı ve yıl numaralarını kullanmaya başladı (Windows 95 için Word 95 ya da Macintosh için Word 98 gibi).
Microsoft, 2000 yılı problemi olarak da bilinen ve çoğu bilgisayar yazılımının 2000 yılına girildiğinde sorunlu olarak çalışacağına ya da hiç çalışmayacağına inanılan problemin farkına vardığında, bu soruna karşı korunaklı olan DOS için Microsoft Word 5.5 sürümünü kullanıcıları ile paylaştı. Bu sürüm, halen Microsoft'un web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.
Word 6.0, Microsoft'un farklı platformlar altında ortak bir kod tabanı kullanmaya yönelik ikinci girişimidir. Şirketin bu alandaki ilk denemesi, Piramid kod adına sahip olan ve halihazırda varolan programın tümü ile sıfırdan yeniden yazılmasını gerektiriyordu ancak daha sonra geliştiricilerin bu işlem için harcayacakları zamanın çok uzun olacağının farkına varılmasının ardından proje rafa kaldırıldı.
Word 97
Word 97, kendisinden sonra gelen Word 2000 gibi sürümler ile aynı çalışma performansına sahiptir. Word 97, "Ataş" adı verilen Ofis Asistanı'nın yer aldığı ilk sürüm oldu. Ataş, tüm Ofis programlarında kullanılan ve kullanıcılarına programda sık kullanılan özellikler hakkında yardımcı bilgiler ve kısayollar veren bir programcıktı. Microsoft Word 97, aynı zamanda Visual Basic for Applications (VBA - Uygulamalar için Visual Basic) özelliğini sunan ilk Word sürümü oldu ve bu özellik, Word 2016'da dahi kullanılmaya devam etmektedir.
Word 98
Macintosh için Word 98, Windows için Word 97'nin birçok özelliğini bünyesinde barındırdı ve Macintosh Office 98 yazılım paketi ile birlikte dağıtıldı. Office 97 üzerinde hazırlanan belgelerin Office 98 ile uyumu kabul edilebilir bir seviyeye geldiğinden Office 98, ilk kez kurumsal alanda kullanılabilecek bir uygulama paketi oldu. Ne yazık ki Word (ve Excel) belgelerini etkileyen makro virüsleri, hem Windows hem de Mac bilgisayarlar üzerinde etkili olabilen ilk virüs türünün doğmasına da neden oldu. Word 98'in Windows sürümü sadece Japon / Kore pazarında Microsoft Office 97 Powered By Word 98 adı altında piyasaya sürüldü.
Word 2001 / Word X
Word 2001, Macintosh Office platformu için piyasaya sürüldü ve Word 2000'in özelliklerinin tamamına yakınını bünyesinde barındırdı. Ekim 2000'de piyasaya sürülen Word 2001 aynı zamanda Office uygulama paketinden bağımsız olarak satın alınabiliyordu. 2001 yılında yayımlanan Word X'in Macintosh rürümü, Mac OS X işletim sistemi altında doğal olarak çalışabilen ilk Word yazılımı oldu.
Word 2002 / XP
Word 2002, Office XP uygulama paketi dahilinde yer aldı ve 2001 yılında yayımlandı. Word 2000'de yer alan özelliklerin çoğuna sahip olan bu sürüm, Görev Panoları adı verilen yeni bir özelliği de bünyesinde barındırdı. Uygulamanın pazarlama kampanyasında önceki sürümlerde yer alan Ofis Asistanı özelliğinin kaldırıldığına özellikle dikkat çekildi.
Word 2003
2003 sürümünde Word de dahil tüm Ofis programları yeniden tasarlanarak, diğer Ofis uygulamaları ile uyumlu ve bir bütün halinde çalışabildiğine dikkat çekildi. Bu sebeple Microsoft Word uygulamasının adı Microsoft Office Word olarak değiştirildi.
Word 2004
Macintosh için Office uygulama paketinin yeni bir sürümü 2004 yılının Mayıs ayında piyasaya sürüldü. Bu sürümde Word, Excel ve PowerPoint üzerinde yapılan performans iyileştirmelerinin yanı sıra Office 2003'ün özelliklerinin birçoğuna sahip olması sebebi ile son derecede kullanılabilir bir Office uygulama paketi ortaya çıktı. Microsoft, takip eden yıllarda yayımladığı çok sayıdaki yama ile bilinen macro açıklarının çoğunu yamadı. Her ne kadar Apple, o yıllarda Pages adındaki kelime işlemci yazılımını ve açık kaynak topluluğununun NeoOffice kelime işlemci yazılımını geliştirmesine rağmen Word, en çok kullanılan kelime işlemci yazılımı olmayı sürdürdü.
Word 2007
Bu sürüm, XML tabanlı dosya biçimi, yeniden tasarlanan kullanıcı arabirimi, dahili hesaplama düzenleyicisi ve bibliyografya yönetimi gibi pek çok yeni özellikle geldi. Bu sürümle birlikte Word, docx adı verilen yeni bir dosya biçimini kullanmaya başladı. Windows sistemlerinde Word 2000 ve Word 2003'ü kullanan kullanıcılar, Microsoft Office Uyumluluk Paketi adı verilen bir güncellemeyi indirerek, Word 2007 dosyalarını açabilir, düzenleyebilir ve kaydedebilir duruma geldiler. Ayrıca Word 2007, Word 97-2003 arasında kullanılan eski dosya biçimini kullanarak da dosya kaydedebilmektedir.
Word 2008
Word 2008, 15 Ocak 2008 tarihinde piyasaya sürüldü. Word 2007'de yer alan bir dizi özelliği bünyesinde barındıran Word 2008, aynı zamanda Mac OS X işletim sistemi altında yeni Office Açık XML biçiminin de kullanılabilmesini sağladı.
Word 2010 / Word 2011
Word 2010 ve Macintosh için Word 2011, Word 2008 üzerindeki kullanıcı arabirimini iyileştirdi, 64-bit sistemler altında kullanılabilmesini mümkün kıldı ve ayrıca bir önceki sistemlerde görülen pek çok güvenlik açığını yamadı.
Word 2013
Word 2013, daha sade bir kullanıcı arabirimine ve bulut desteğine sahip oldu. Kullanıcılar, diledikleri taktirde dosyalarını otomatik olarak OneDrive üzerine kaydedebilir ve eğer isterlerse program üzerindeki kişiselleştirme ayarlarını da yine bulut üzerine kaydederek, kendilerine ait olan diğer hesaplar üzerinde de kullanabilir hale geldiler. Windows 8 için Word sürümü dokunmatik ekranlar ve tablet bilgisayarlar ile uyumlu olarak geliştirildi. Bu Word sürümü ayrıca Windows XP ve Windows Vista ile uyumlu olmayan ilk Word sürümü oldu.
Word 2016
2016 yılında Microsoft, Word 2016 sürümünü piyasaya sürdü. Farklı Word kullanıcılarının aynı belge üzerinde çalışabilmelerine yönelik bir dizi özellik barındıran bu sürüm ayrıca belgeler üzerinde daha detaylı arama işlemleri gerçekleştirilebilmesinin de önünü açtı.
Kaynak: Vikipedi, Microsoft Word, History of Microsoft Word