Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Lazer

Lazer

Türkçe'de Işınımın Uyarılmış Emisyonuyla Işık Amplifikasyonu olarak bilinen lazer, 1960 yılında Theodore Maiman tarafından icat edildi.

Türkçe'de Işınımın Uyarılmış Emisyonuyla Işık Amplifikasyonu olarak bilinen ve İngilizce Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation teriminin baş harflerinden oluşan Lazer, gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. CD ve DVD oynatıcılarının yanı sıra süpermarket kasalarında kullanılan barkod tarayıcılarının önemli bir bileşenini oluştururlar. Doğru hassasiyetle enerjiyi yönlendirme yeteneği sayesinde lazer, diş oyucularında, metal kesicilerinde, kaynak makinelerinde ve göz ameliyatı için cübpe gibi geniş bir kullanım yelpazesi sağlar.

Lazer işlemi, daha düşük bir seviyeden daha yüksek bir enerji seviyesinde daha fazla atom olması için optik olarak pompalanan bir atom popülasyonu ile başlar. Atomların çürümesi daha sonra diğer bozulmaların emisyonunu tetikleyen ışık fotonları üretir ve bu nedenle fotonlardan oluşan bir kaskat üretilir. Işınlama maddesi her ucunda aynalar olan bir rezonant boşlukta yer alır. Fotonlar, geri beslemeyi teşvik eden iki aynanın arasında dolaşıp ileri geri hareket eder ve soğurma ve dağılma nedeniyle kazanç olursa sistem ışığı iter. Aynalardan bir tanesi yarı-gümüş rengindedir ve bundan geçen radyasyon lazer ışığını oluşturur.

Albert Einstein uyarılmış emisyonu 1916 gibi erken bir tarihte gündeme getirmişti ancak onun bu önerisi ilk olarak 1954'de mikrodalgaları kullanarak üretildi (bu nedenle buna MASER adı verildi). Kaliforniya'daki Hughes Research laboratuarlarında çalışan Theodore Maiman (1927-2007), Mayıs 1960'da, sentetik bir yakut kristali kullanarak ilk işletim darbeli lazer üretimini gerçekleştirdi.

Günümüzde lazer oluşturmak için pek çok farklı malzeme kullanılmaktadır. Bunlar arasında yakut ve granat gibi katı maddelerin yanı sıra helyum ve organik boyaların sıvı çözeltileri gibi gazlar da yer alır.

Exit mobile version