Neredeyse her durumda gözünüze lazer ışığı doğrultmak iyi bir fikir değildir. Ancak eğerek kataraktınız var ise, bu lazer bozuk olan görme yeteneğinizi iyileştirebilir. Katarakt, körlüğün başlıca nedenlerinden birisidir. Bu hastalık, gözünüzdeki lens olarak da bilinen ışığa odaklanan kısmının solması sonucu ortaya çıkar. Bu süreç, neredeyse hepimizde ortaya çıkan bir süreçtir, özellikle yeteri kadar uzun yaşamamız durumunda. Ne yazık ki solgunlaşmış lensin üzerindeki solgunluğu, ya da diğer bir deyişle gözümüz üzerindeki perdeyi kaldırmak mümkün değil. Bu sebeple göz doktorları bu sorunu ortadan kaldırmak için alternatif yöntemlere başvurmak zorunda kalmışlardır ve çalışmalarının sonucunda lazer katarakt ameliyatı mümkün hale gelmiştir.
Günümüzde katarakt ile başedebilmenin bir yolu, göz üzerindeki lensi kaldırmaktır. Ancak bu lensi kaldırmak için yapılan operasyonda göz üzerine derin bir çizik atılması gerekir ve bu, hastaların ve doktorların tercih etmek isteyeceği bir yöntem değildir. Göz doktorları lensi parçalara ayırarak onu göz üzerinde derin kesikler oluşturmadan almanın bir yolunu bulmaya çalıştılar. Emülsiyonlaştırma (sıvıçözütüm) adı verilen bu işlem, eskiden lensin bir sıvı yardımı ile parçalara ayırılması sayesinde yapılırdı. Daha sonra bu işlem, ultrasonik dalgalar ve ses enerjisi kullanılarak lensin parçalanması yöntemi ile değiştirildi. İşlem sonucunda ortaya çıkan lens parçaları, bir tür vakum yardımı ile göz üzerinden alınırdı.
Ancak tüm bunlar, Dr. Patricia Bath'ın ürettiği bir araç sayesinde değişebilir. Dr. Bath, göz lensini parçalamak için lazerlerin kullanılabileceğini öne sürdü ve ayrıca kataraktların temizlenmesi için kullanılabilecek bir lazer aygıtını da icat ederek, lazer katarakt ameliyatı alanında ilk ve en önemli adımı attı. Bath, buluşuna yönelik patenti 1988 yılında üzerine aldı. Uzun süren bir deneme yanılma sürecinin ardından Dr. Bath'ın haklı olduğu kanıtlandı. Bilim insanları halen lazer katarakt ameliyatı işlemini mükemmelleştirmek için bu yöntem üzerinde son adımları atıyorlar.