Her yıl dünya çapında 800.000'den fazla kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat sayesinde hastalar, yıpranmış, hasar görmüş veya hastalıklı kalça eklemlerinin yapay protezlerle değiştirilmesinin ardından daha hareketli ve ağrısız bir şekilde hayatlarını sürdürmeye devam ederler.
İngiliz cerrah John Charnley'nin (1911-1982) öncülük ettiği bu çalışma, düşük sürtünmeli artroplastinin kalça protezi ameliyatı alanında bir altın standart olmasını sağladı. Charnley, kırıkların sıkıştırma fiksasyon yönteminden, osteoartirit ve kalça hareketini sınırlayan diğer koşulları tedavi etmenin en iyi yolunu araştırırken doğrudan doğruya kalça eklemenini değiştirme fikri üzerine yoğunlaştı.
Charnley, meslektaşlarının muhalefetiyle karşılaştı ancak Wigan, İngiltere'deki Wrightington Hastanesi'nde çalışırken kalça protezi ameliyatı alanında çalışmalarına devam etmekte ısrar etti. Kalça protezi tasarımı akrilik kemik çimentosu ile kemiğe tutturulmuş bir çelik femur bölümü ve bir polietilen kalça soketi içermekteydi. İlk başarılı kalça protezi ameliyatı 1962'de gerçekleştirdi.
Charnley ameliyat masasında enfeksiyonu önlemek için cerrahi müdahaleyi gerçekleştiren tüm cerrahların bedenlerini bir temiz hava katmanı ile tümüyle kaplayacak bir tür kıyafet ile kapladı ve ayrıca ameliyat sırasında kullanılacak malzemeler için bir alet tepsisi sistemi kullandı. Ayrıca, her kemik çimentosunun arayüzünü inceleyebilmek ve tekniğini geliştirebilmek için hastaları eklemlerinden geri çekilmeye ikna ederek ameliyatın her adımını dikkatle takip etti.
Günümüzde, kalça protezleri üzerine yapılan çalışmalar sonucunda protezlerin on yıllık ömründen daha uzun bir süre kullanılabilmesi mümkün hale geldi. Protezlerin yapımında kullanılacak malzemeler üzerinde gelecekte yapılacak araştırmalar, yapay kalçaların değiştirilmesi ihtiyacını azaltacak daha dayanıklı tasarımlara yol açacaktır.