Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Hibrit Araba (Karma Araç)

Hibrit Araba

Hem elektrikli hem de benzinli model barındıran hibrit araba, ilk kez 1974 yılında Victor Wouk ve Charles Rosen tarafından icat edilmiştir.

Hibrit araba olarak da bilinen karma araçlar, aynı anda çalışan iki farklı motor barındırır. Motorlardan birisi genellikle benzinle çalışırken, diğeri ise bir elektrik motorudur. Sıvı yakıtla çalışan motor, araca hareket kuvvetini veren motor iken pille çalışan elektrik motoru, harici güç desteği için kullanılır.

Hibrit arabaların en önemli avantajı karbon dioksit salınımını azalttığı gibi, petrol kullanımında da son derecede verimli olmalarıdır. Elektrik motorunun çalışmasını sağlayan piller ise, enerji tasarruflu frenleme sistemi adı verilen bir mekanizma sayesinde şarj edilir. Bazı modellerde sürücüler, istedikleri zaman benzinle çalışan motoru tümüyle kapatarak, özellikle arabanın durduğu ya da uzun süre ile hareket halinde olabileceği durumlarda sadece elektrik motoru ile çalışmaya devam edebilir.

Hibrit araba teknolojisindeki en önemli adım, bir roman yazarı olan Herman Wouk'un erkek kardeşi olan ve 1919 ile 2005 yılında yaşamış olan Victor Wouk tarafından atılmıştır. Victor bir elektrik mühendisiydi ve 1970 yılında yürürlüğe giren Ulusal Temiz Araba Teşvik Programı tarafından görevlendirilmişti. Petro-Electric Motors Ltd. isimli şirketi, kimyager arkadaşı Charles Rosen ile birlikte 1974 yılında kurduktan sonra ikili, Buick Skylark model arabayı modifiye ederek, arabada hem sıvı yakıt hem de elektrikle çalışan iki adet motoru kullanmasını ve bu sayede bir depo benzin ile gidilebilecek mesafeyi iki katına çıkarmayı başardı.

İki motorun kullanılması, sadece elektrikle çalışan arabaların görece düşük performansına kıyasla çok daha verimliydi. Ne yazık ki o dönemde Birleşik Devletler'de bulunan büyük araba üreticilerinin yanı sıra Birleşik Devletler Çevre Koruma Kurumu, hibrit araba ile pek ilgilenmediler. Wouk ve Rosen, bir süre sonra şirketi kapattı ve Wouk, eski danışmanlık işine geri döndü.

Hibrit terimi aslında genel olarak pek çok taşıt için de kullanılabilir. Küçük birer elektrik motoru barındıran bisikletler, dizel ve elektrik motoru barındıran trenler ve yine dizel motorlu olan ancak gemi direği ve yelkenli gemiler de birer hibrit araç olarak adlandırılabilirler. 2008 yılı itibariyle Birleşik Devletler'de hibrit araç satışı yılda 200,000 rakamına ulaşmış olup, bu araçların %95'i Japonya'da üretilmekteydi.

Türkiye'de hibrit araba kullanımı ne yazık ki istenen seviyelerin oldukça altındadır. Bir dönem Türkiye Cumhuriyeti'nin uyguladığı ÖTV desteğine rağmen bu model araçlar ne yazık ki Türkiye'de yok denecek kadar az satılmaktadır. Dünya'nın pek çok gelişmiş ülkesi bu tip araçlar için son derecede cazip vergi teşvikleri uygularken, Türkiye'de bu durum ne yazık ki henüz istenen seviyelerde değildir.

Exit mobile version