Kapany, tıpta ve iletişimde fiber optik kullanımına öncülük etti.
Camdan ya da plastikten yapılan fiber optik, ışığın bir kaynaktan başka bir yere iletiminde kullanılır. Önceleri iç organlar üzerinde çalışmak için tıp alanında kullanılan fiber optik, daha sonraları başta telekomünikasyon olmak üzere pek çok alanda kullanılmaya başladı.
Hindistan doğumlu Narinder Singh Kapany (d. 1927), fiber optiğin babası olarak gösterilir. Kapany, 1952 yılında Londra'daki Imperial College'de araştırma yaparken, optik kalitedeki camdan yapılan ince tellerin bir ucundan ışık verildiğinde, tel bükülmüş olsa bile ışığın telin diğer ucundan herhangi bir değişime uğramadan çıktığını fark etti. Fiber optiklerin ardındaki konsept ilk olarak İrlandalı mucit John Tyndall tarafından gösterilmiştir. Tyndall, ilgili konsepti 1850 yılında su şelalelerinin aydınlatılmasında kullanmıştır.
Kapany, ışığın, camdan yapılan fiberin (lif) içerisinde yansıma yoluyla ilerlediğini ve her bir fiberin farklı dalga boyundaki ışığı eş zamanlı olarak yeterli miktarda mesafe üzerinde taşıyabildiğini fark etti. Lifin üzerine eklenen camdan bir kaplamanın, onun yansıtıcı özelliğini arttırdığından lifin ışık iletim verimliliğini arttırdığını keşfetti. Fiber optik kabloların bu özelliği sayesinde onları pek çok kullanımda bakır kablolara oranla daha avantajlı kıldı.
Bir öğretmen Kapany'e ışığın sadee düz bir çizgi üzerinde hareket ettiğini söylemişti. Kapany, buluşu sayesinde o öğretmenin yanıldığını kanıtlamış oldu.
Fortune Dergisi (1999)
Lazer teknolojisindeki eş zamanlı gelişmeler de, 1960ların ortalarında fiber optik üzerinde yapılan çalışmalara dahil oldu. Birleşik Krallık'ın Essex bölgesinde yer alan Standard Telephones and Cables firmasında çalışan Charles Kao, optik kablolar aracılığı ile iletilen ışığın mesafe arttıkça azalmasının, cam üzerindeki kirli tabakaların temizlenmesi sayesinde önüne geçilebildiğini fark etti. Onun çalışmaları sayesinde fiber optik kablolar, günümüzde özellikle telekomünikasyon alanında kıtalar arası telefon ve bilgisayar iletişim kablolamalarında kullanılmaya başladı.