Elektronik kağıt ile normal kağıt arasında incelik, esneklik, geniş okuma açısı gibi pek çok benzerlik bulunmaktadır. Ancak elektronik kağıt, normal kağıtların aksine herhangi bir geri dönüşüm işlemine tabi tutulmadan yeniden kullanılabilmektedir.
1970lerde Xerox PARC, ilk kişisel bilgisayarı üretti. Nicholas K. Sheridon ise, o zamanlarda kullanılan ve son derecede düşük parlaklık oranına sahip olan katot ışınlı ekranları iyileştirmekle görevlendirilmişti. 1974 yılında Sheridon, Gyricon adı verilen ilk elektronik kağıdı üretti. Gyricon, her ne kadar hiç bir zaman bir monitör olarak kullanılmamış olsa da elektronik kağıdın öncüsü olması açısından önem taşımaktadır.
Dönen görsel olarak da Türkçe'ye çevrilebilecek olan ve Yunanca'dan türeme bir kelime olan Gyricon'dan adını alan bu ilk e-kağıt, içerisinde küçük boncukların bulunduğu yağlanmış çukurcukların yer aldığı esnek, plastik bir tabakadır. Boncukların her birinin bir yüzü beyaz diğer yüzü de genellikle siyah renklidir. Bu boncukların bir yüzü pozitif, diğer yüzü ise negatif elektrik yükü ile yüklüdür. Boncuklar üzerine elektrik akımı uygulandığında boncuklar, siyah yüzeyleri üst kısımda olacak şekilde döner ve bu da kağıt üzerinde istenilen görselin belirmesi ile sonuçlanır. Elektronik kağıt ya da diğer bir adıyla e-kağıt adı verilen bu görüntüleme yönteminin diğer görüntüleme yöntemlerine oranla en büyük avantajı kağıt üzerinde istenen görüntü elde edildiğinde, o görüntünün kağıt üzerinde kalmaya devam etmesi için başka herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymamasıdır.
Günümüzde birkaç tür e-kağıt bulunmaktadır. Bunlar arasında iki durumlu LCD ekranları, kolesterik LCD ekranları ve elektroforetik ekranlar yer almaktadır. Elektroforetik ekranlar, Gyricon gibi çalışmakla birlikte sadece siyah ve beyaz ile sınırlı kalmayıp renkli görüntü de sunabilmektedir. İlk üretildiği zamanlarda elektronik kağıtın üretimi son derecede pahalı olsa da daha sonraları bu ürünün maliyetinde önemli düşüşler gözlendi.
Kimilerine göre elektronik kağıt kullanımı önümüzdeki dönemde hızla artmaya devam edecek ve önümüzdeki onyıl içerisinde evimizin duvarlarında bile kullanılmaya başlanacaktır.