Bir saatin iki ana işlevi vardır. Bunlardan birisi doğru zamanı göstermek iken diğeri ise bir zaman aralığının ölçümünü doğru bir şekilde yansıtmaktır. Dijital saatler sayısaldır. Saatler, dakikalar ve saniyeler sayılarla gösterilir ve saatin yüzeyi küçük ve doğrusal olabilir. Her ne kadar Alman bir mucit olan Josef Pallweber ilk dijital saatin patentini 1883 yılında almış olmasına rağmen dijital saat üzerinde yapılan iyileştirmeler, dijital ekranlar üzerinde yapılan gelişmeler ile doğru orantılı olarak ilerlemiştir. Erken dijital saat örneklerinde sayıları gösteren, uçları parlayan boru subapları yer alıyordu ve bu saatler özellikle 1950lerde nükleer fizik ölçü aletleri endüstrisi tarafından yoğun olarak kullanıldı.
Modern dijital saatler özellikle LED ve LCD teknolojilerinde yapılan iyileştirmelerden faydalandı. LEDler 1960larda icat edildi ve aktif matrix LCD panelleri 1972'de üretildi. Film yönetmeni olan Stanley Kubrick'in 1968 yılında yönettiği bir bilim kurgu filmi olan 2001: A Space Odyssey filminde kullandığı ve dönemine göre oldukça yenilikçi olan dijital saat, bu alanda özellikle bilinen bir örnektir.
Dijital alarm saatlerinin en büyük problemi saat kapanıp açıldığında ayarlarının sıfırlanmasıydı ve bu sebeple elektrik kesintisi ya da arızası olduğunda bu alarmlar çalışmıyordu. Küçük ve ucuz dijital saatler mikrodalga fırınlardan cep telefonlarına kadar pek çok aygıtta kullanıldı. Her ne kadar saatler 1980lerde popüler olsa da analog saatler günümüzde popülerliğini korumaya ve modanın bir simgesi olmaya devam etmektedir.
Ayrıca bkz.: Dijital kol saati