Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Damlatmayan Bardak

Damlatmayan Bardak

İngilizce'de Anywayup Cup markası altında satılan ve hiçbir durumda damlatmayan bardak, 1990 yılında İngiliz Mandy Haberman tarafından icat edildi.

İngiliz Mandy Haberman, 1980 yılında üçüncü çocuğu Emily doğana kadar icatlarla pek ilgisi olan birisi değildi. Emily, Stickler sendromu ya da artrooftalmopati olarak bilinen ve her 10.000 bebekte bir görünen, bebeklerin emme yeteneğini kaybetmesi ile sonuçlanan kalıtımsal bir hastalıkla doğmuştu. Piyasada bebeği için uygun olan bir ürün bulmakta zorlanan Haberman, problem çözmedeki yeteneğini kullanarak Emily'nin ve emme zorluğu çeken diğer çocukların beslenme ihtiyacına çözüm olacak bir ürün geliştirmek için kolları sıvadı ve onun bu alandaki çalışmaları sonucunda damlatmayan bardak icat edilmiş oldu.

Bundan on yıl sonra, 1990 yılında bir arkadaşının evindeyken bir bebeğin elindeki kuşüzümü suyunu düşürüp krem rengindeki halıyı kirlettiğini gördü. Bebek, her ne kadar kuşüzümü suyunu bebekler için geliştirilen ve eğitim biberonu olarak da bilinen bir şişeden içmiş olsa da, bu biberon düşürüldüğünde içindeki sıvıyı sızdırabiliyordu. Haberman, bunun üzerine Anywayup Cup adını verdiği ve Türkçe'de damlatmayan bardak olarak da bilinen bardağı icat etti. Bu bardak, içindeki sıvıyı sadece ağız kısmından emilmesi durumunda dışarı aktarıyordu.

Anywayup Cup damlatmayan bardak için patent başvurusunda bulunan Haberman, ne yazık ki satıcıları ürünün faydaları konusunda ikna etmekte zorlandı. Daha sonra kendi ürettiği damlatmayan bardağın içine su doldurup bir firmaya posta ile gönderdi ve işte bu noktadan sonra Haberman'ın hayatı değişti. Şirket, kendilerine gönderilen paketi aldığında içindeki bardağın tek bir damla sıvıyı bile damlatmadığını gördü ve bunun üzerine ürünü sipariş etmeye karar verdi. Günümüzde tüm dünyada milyonlarca damlatmayan bardak satılmaktadır ve Haberman, bu icadı ile çok sayıda ödülün sahibi olmuştur. Bu ödüller arasında 2000 Yılının En İyi İngiliz Mucidi ödülü de yer almaktadır.

Kendi icat ettiği ürünü kopyalayıp piyasaya süren birkaç şirkete karşı açtığı davanın ardından Haberman, patent sistemini daha verimli hale getirmek ve aynı zamanda diğer mucitlere destek olmak için pek çok etkinlikte yer aldı.

Exit mobile version