Çek Aç Kapak

Çek Aç Kapak

Konserve içki, yirminci yüzyılın en tanıdık ve pratik icatlarından biridir. Ancak teneke kutu içecekleri açmak, Ermal Fraze (1913-1989) gelene kadar bir sorun teşkil ediyordu. Çek aç kapak 1963 yılından itibaren kullanılmaya başlamadan önce önce teneke kutular bir "teneke açacağı" ile açılmak zorundaydı, bu bir şişe açacağı gibi bir araçtı ancak her iki ucunda da keskin bir noktaya sahipti. Bir uç, teneke kutunun üzerinde içeceğin içileceği bir delik açmak için kullanılırken diğeri havanın içeri girmesi için daha küçük bir delik açılması için kullanılıyordu.

Fraze, piknik yaparken teneke açacağını evde unuttuğunda çek aç kapak fikrine ulaştı. O zamanlar yaşayan çoğu kişide olduğu gibi Fraze de keskin bir cisimle teneke kutuyu açmaya çalışırken kendinize zarar vermenin kolay olduğunun farkındaydı. O sırada yanında bir teneke kutu açacağı bulunmadığı için arabasının çamurluğunu teneke kutu açacağı olarak kullandı, ancak her zaman bir kişinin yanında ayrı bir alet olmaksızın bir teneke kutuyu açılabilmesinin çok daha kolay olacağını fark etti.

Fraze'nin icadı, teneke kutusunun üst kısmından açılabilmesi ile sonuçlanana kadar birkaç aşamadan geçti. Günümüzün teneke kutularına benzer şekilde, metalin küçük bir çıkıntısı vardı, kenarları açacağın üzerine perçinlenmişti. Halkayı çekerek, tırnak kutunun dışına çekilecek ve hem havanın içeriye girmesine hem de sıvının dışarı çıkmasına yetecek kadar büyük bir delik açılmış olacaktı. Fraze'nin bu alanda getirdiği yenilik açacağın kendisinden ziyade bir perçindi ve onun buluşu kısa bir süre içerisinde popülerlik kazandı. İlk kez 1960'lı yılların başında Pittsburgh Bira Fabrikası tarafından toplandı ve 1967 yılına kadar patent kendisine verilmese de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bira üreticilerinin yüzde 75'inden fazlası avutmasını kullanıyordu.

Elbette bir sorun çözülürken, çekmece önemli miktarda çöp üretti. Bu, 1970'lerde bugün kullanılmayan sökülebilir üstlerin geliştirilmesine yol açtı. Fraze'nin icadı yerini aldı ama fikir aynı ve çekme topları halen dünyanın bazı yerlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.