1967 yılında IBM, müşterilerine yazılım gönderebilmenin daha iyi bir yolunu arıyordu. IBM tarafından geliştirilen ve System/370 adı verilen merkezi sistem birimi, büyük ve ağır olan manyetik kasetler kullanılarak çalıştırılıyordu. Bu kasetleri üretmek ve göndermek oldukça pahalıydı. IBM'de görevli bir mühendis olan 1918 doğumlu David L. Noble, daha iyi kaset sistemlerinden tıpkı müzik endüstrisinde kullanılan plaklara kadar pek çok sistemi iyileştirmeye çalışıyordu. İşte İngilizce'de floppy disk olarak da bilinen disket icadının tarihi de tam bu noktada başlamaktadır.
Noble'nin o güne kadar üzerinde çalıştığı hiç bir sistem, IBM'in isteklerine karşılık vermiyordu. Bunun üzerine Noble, manyetik bir madde içeren esnek bir disk tabanlı yeni bir sistemin kullanılmasını önerdi. Bunu takip eden birkaç yıl içerisinde IBM tarafından geliştirilen bu sistem, 1971 yılında piyasaya sürüldü. 8 inç (20 cm) boyunda olan bu disket, esnek bir plastikten yapılmaydı. Bu yeni diskleri müşterilerine postalayabilmek için yeni bir paket arayışında olan IBM mühendisleri, bir süre sonra bu diskleri koruyacak olan zarfı, disketin tasarımının bir parçası haline getirmeye karar verdi. Manyetik disk, içerisinde diski otomatik olarak temizleyecek bir kumaş parçası barındıran kare şeklinde bir kasanın içerisine yerleştirildi ve gelecekteki tüm disketlerin tasarımına ilham verecek olan disket tasarımı da böylece doğmuş oldu.
Bu ucuz ve üretimi ucuz olan diskler, takip eden yıllarda kullanıcılar tarafından büyük ilgi gördü. Önceleri 20 cm boyunda üretilen disket, takip eden yıllarda önce 13.3 cm (5.25 inç), daha sonra da 8.89 cm (3.5 inç) olarak üretildi. Eminim bu yazıyı okuyan bir çoğunuz, hayatınızın bir parçasında bu disketleri görmüş, hatta bazılarınız halen kullanıyor bile olabilir. Disketin icadını takip eden 30 yıl içerisinde milyarlarca disketin üretildiğine inanılmaktadır.
Günümüzde disketler neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Disketlerin yerini veri ağları, sabit disk sürücüleri, flash bellekler ya da DVD gibi optik medya ürünleri almıştır. Bu buluşlar, kendilerinden önce gelen depolama yöntemlerine oranlar çok ama çok daha miktarda veriyi depolayabilmektedir. Günümüzde bir Blu-ray'in kapasitesi, IBM'in ilk ürettiği 80 kilobyte kapasiteye sahip 20 cm boyunda 600.000 adet diskete eşdeğerdir.