Talep üzerine baskı yapma yöntemi, yayımcılık dünyasında bir devrim niteliği taşımaktadır. 2006 yılında Books on Demand isimli bir şirket tarafından geliştirilen bu yöntem, bir sipariş alındığı anda kitabın basılmasına olanak tanıyan dijital bir teknoloji kullanmaktadır. Talep üzerine ya da istek üzerine baskı yöntemini kullanacak bir sistemin kurulumu, alışılagelmiş basım yöntemlerine kıyasla çok daha kolay ve hızlıdır, zira basılacak kitapların sayfaları, elektronik ortamda depolanır ve bu sayede baskı resim makineleri ya da baskı tablalarının kullanılmasına gerek duyulmaz. Birim başına baskı ücreti, sıradan baskı yöntemlerine göre daha pahalı olmasına rağmen bu yöntem, özellikle az sayıda satılan kitaplar için daha kârlı bir yöntemdir. Talep üzerine baskı yöntemi ile hazırlanan kitaplar hem kağıt üzerine hem de birer e-kitap olarak hazırlanabilir.
İngilizce'de Printing on Demand (kısaca POD) olarak da bilinen bu dijital teknoloji özellikle çok eskiden satılmış ancak artık basımı yapılmayan kitapların bile istenildiği taktirde yeniden satışa sunulabilmesine olanak sağlar. Cambridge Üniversitesi Yayınevi'nin hazırladığı kitaplar, bu teknolojiyi 1998 yılından beri kullanmakta ve kataloğunda yer alan 10.000'in üzerindeki kitabı bu yöntemle okurlarına satmaktadır. Lightning Source adındaki bir diğer POD şirketi, her ay yaklaşık bir milyon adet kitabın baskısını bu yöntemle yaparak, on sekizinci yüzyıl İspanyol müziği ya da meteor yağmurlarının kökeni gibi çok az kişinin ilgisini çekebilecek konulardaki kitapları satışa sunabilmektedir.
Talebe göre baskı işlemi sayesinde yayınevleri, kısa bir süreliğine popüler olan ünlü biyografileri, televizyon programlarına ait yan ürünler ve "reality" TV programlarına ait kitapları da üretebilmektedir. Müşterilerin bu tip ürünlere olan ilgisi çok kısa bir süre olduğundan, yayıncılar stok fazlası riskini son derecede azaltabilmekte ve bu sayede satılmayan kitapların depolarda yer kaplamasının da önüne geçebilmektedir. Bazı şirketler, kitapların ilk baskılarını alışılagelmiş baskı yöntemleri ile yapıp, sonraki baskılarını ise talebe göre baskı yöntemini kullanarak gerçekleştirebilir.
İsteğe bağlı baskı yöntemi, sıradan baskı yöntemlerine kıyasla daha çevre dostudur. Daha az kağıt ve mürekkep kullanıldığından, daha az atık ürün ortaya çıkar.