İnsan yapımı ilk barınak, M.Ö 800.000 - M.Ö. 200.000 yılları arasında Avrupa'da yaşamış olan Homo heidelbergensis tarafından yapılmıştır. Antropologlar, bu varlıkların Homo sapiens'in (insan) mi yoksa Homo neanderthal'in (Neanderthaller) mi atası olduklarından emin değillerdir.
Terra Amata'nın Fransa kısmında kalan ve M.Ö. 400.000'e tarihlenen bölgesinde arkeologlar, oval şekilli geniş barakaların atası olduklarına inandıkları bazı kalıntılar buldular. Buluntulardan birisi ocak içerisinde yanan ateşin kalıntılarına rastlamışlardır ancak diğer bazı arkeologlar ise bu ateşin doğal yollarla oluşmuş olabileceğini de öne sürmektedirler. Yüz binlerce yıl öncesine tarihlenen alanlarda yapılan arkeoloji çalışmaları karmaşıktır. Daha önce Japonya'da yapılan ve M.Ö. 500.000'e tarihlenen bazı barınak örneklerinin 2000 yılında aslında birer barınak olmadığı sonucuna varılmıştır. Aslında Japonya'da günümüzden 35.000 yıl öncesinden daha eski olduğuna inanılan tüm bulgulara bilim adamları şüphe ile yaklaşırlar.
Atalarımızın yüz binlerce yıl boyunca mağaralarda yaşamlarını sürdürdüklerini bilmekteyiz. Ancak mağaralar sadece belirli alanlarda bulunmaktadır. M.Ö. 100.000 yılında mı yoksa 400.000 yılında mı yapıldıklarını bir kenara bırakırsak insanların yiyecek, su ve diğer kaynakların yakınlarına barınak yaptıkları ve aynı zamanda bu barınakları tehlikeli varlıklardan korunmak için kullandıkları bilinmektedir. Çalışma alanlarına yakın yaşayabiliyor olmaları, onların zamanlarını diğer başka ürünler üzerinde icat yapabilmelerinin de önünü açmış oldu.