Pek çoğumuz seramik, cam ve diğer değerli malzemelerin kırılmasını önlemek için kullanılan hava kabarcıklı ambalaj malzemesinin ne kadar önemli bir buluş olduğunun farkında olmamakla birlikte pek çok kişi, İngilizce'de Bubble Wrap olarak bilinen ve Türkçe'de hava kabarcıklı ambalaj malzemesi olarak isimlendirebileceğimiz bu malzemenin aslında bir duvar kağıdı olarak icat edildiğini bilmemektedir. Okumaya devam et "Hava Kabarcıklı Ambalaj Malzemesi"
Ay: Kasım 2016
Yapay Uydu
Sovyetler Birliği, Sputnik 1 adı verilen dünyanın ilk yapay uydusunu 4 Ekim 1957 tarihinde uzaya göndererek, o güne kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin önderliğinde olan uzay çağında Amerika'nın yalnız olmadığını gösterdi. Bu yapay uydu, nitrojenle dolu bir küre olup ortalama bir deniz topu büyüklüğündeydi. 58 cm çapındaki bu yapay uydu, Dünya'nın yörüngesini 96 dakikada bir dönüyordu. Kamçıya benzer dört adet anteni vardı ve bu antenler, uydunun topladığı bilgileri Dünya'ya göndermekle görevliydi. Aynı yıl Kasım ayında, Sputnik 2 adı verilen bir diğer yapay uydu, bünyesinde Laika adındaki canlı bir yolcu köpeği de barındırıyordu. Köpeğin uyduda on gün yaşaması planlanıyordu ancak stresten ve aşırı sıcaklıktan dolayı sadece birkaç saat hayatta kalabildi. 1960 yılının Ağustos ayında Sputnik 5 uzaya gönderildiğinde bünyesinde iki köpek, kırk fare, iki sıçan ve bir grup bitki uzaya gönderilmişti. Bu uyduların gönderilmesindeki amaç, uzaya bir gün insanlı uzay aracı gönderebilmekti. Okumaya devam et "Yapay Uydu"
Dijital Saat
Bir saatin iki ana işlevi vardır. Bunlardan birisi doğru zamanı göstermek iken diğeri ise bir zaman aralığının ölçümünü doğru bir şekilde yansıtmaktır. Dijital saatler sayısaldır. Saatler, dakikalar ve saniyeler sayılarla gösterilir ve saatin yüzeyi küçük ve doğrusal olabilir. Her ne kadar Alman bir mucit olan Josef Pallweber ilk dijital saatin patentini 1883 yılında almış olmasına rağmen dijital saat üzerinde yapılan iyileştirmeler, dijital ekranlar üzerinde yapılan gelişmeler ile doğru orantılı olarak ilerlemiştir. Erken dijital saat örneklerinde sayıları gösteren, uçları parlayan boru subapları yer alıyordu ve bu saatler özellikle 1950lerde nükleer fizik ölçü aletleri endüstrisi tarafından yoğun olarak kullanıldı. Okumaya devam et "Dijital Saat"
Dijital Kol Saati
Zamanı dijital olarak gösteren, bileğe takılan ilk dijital kol saati, 1970 yılında Hamilton Saat Şirketi tarafından geliştirilen "Pulsar" adındaki saatiydi. 18 ayar altın kaplama bu saat, kırmızı renkli LED paneli üzerinden saatin kaç olduğunu, kullanıcısının saat üzerindeki düğmeye basması üzerine gösteriyordu. Ancak saatin satış fiyatı, 2.100 Amerikan doları idi. Üretim aşamasında ortaya çıkan bazı sorunlar, saatin ticari olarak piyasaya sürülmesini 1972 yılına kadar erteledi ancak dijital kol saati piyasaya sürüldüğünde pek çok kişi, o güne kadar kullanılan mekanik saatlerin sonunun geldiğini düşünmeye başladı. Hamilton, bu dijital kol saatini geliştirirkenki en büyük ilham kaynaklarının, şirketin, yönetmenliğini Stanley Kubrick'in yaptığı 1968 yılında yayımlanan 2001: A Space Odyssey isimli filminde kullanılması için geliştirdiği dijital kol saati olduğunu söyledi. Okumaya devam et "Dijital Kol Saati"
Doğum Kontrol Hapı
1952 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Worcester Deneysel Biyoloji Vakfı'nda bir biyolog olarak görev yapan Gregory Pincus (1903 - 1967) norethidrone olarak bilinen sentetik projesteron hormonunun, tavşanlarda ve farelerde yumurtlamanın önüne geçtiğini kanıtladı. Norethidrone, Mexico City'de bulunan Syntex şirketinde görevli bir kimyager olan Carl Djerassi tarafından bundan bir yıl önce, kadınların adet dönemi ile ilgili hastalıkları gidermek için kullanılan yüksek konsantrasyona sahip projesteron üretebilmek için geliştirilmişti. Norethidrone sadece insan hormonunda daha aktif olmakla kalmıyor, aynı zamanda ağızdan alındığında bile verimli bir şekilde etkisini gösterebiliyordu. Amerikan Doğum Kontrolü Derneği'nin kurucusu olan Margaret Sanger, Pincus'un çalışmalarındaki potansiyelin farkına vardı ve kendisinin varisi olan Katherine McCormick'ten, doğum kontrol hapı geliştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalara maddi destek sağlamasını istedi. Okumaya devam et "Doğum Kontrol Hapı"