Fogarty, damar tıkanıklıklarını açmaya yarayan zararsız bir alet geliştirdi.
Thomas Fogarty (d. 1934), Good Samaritan Hastanesi'nde teknisyen olarak çalıştığı dönemde cerrahların damarlarda ve arterlerde oluşan tıkanıklıkları açmaya çalışırken ne kadar zorlandıklarını fark etti. Genellikle 9 ila 12 saat arasında süren operasyonda damarın tamamının açılması gerekiyordu ve bu sırada hasta ya ölüyor ya da bacaklarını kaybediyorlardı.
Fogarty, bu tüp ameliyatların önüne geçen bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem üretral bir kataterin damarın içine sokularak tıkanıklığın açılmasını sağlıyordu.
Evinin çatı katında yaptığı çalışmalarda Fogarty, balıkçılık geçmişi sayesinde öğrendiği bağlama tekniklerini kullanarak kauçuk eldivenin ucunu katatere bağlamayı başardı. Bu eldiven damarın içine sokulup tıkanık olan yerin geçilmesinin ardından maden tuzu kullanılarak bir balon gibi şişirilip damarın genişliğine ulaşıyor ve ardından geri çekilerek kendisi ile birlikte kan pıhtısının da dışarı çıkarılabilmesini sağlıyordu.
1961 yılında Fogarty'nin balon embolektomi katateri - ki bu isim pıhtı çıkarma işlemine de adını verdi - ilk kez bir insan üzerinde denendi. Hasta üzerinde küçük bir kesik açıldı ve kateter, hastanın tıkanık olan damarı içerisine yerleştirildi. Balon kateteri şişirilip tekrar geriye çekildiğinde, beraberinde damarın tıkanmasına yol açan kan pıhtısını da beraberinde getirdi.
1969 yılında patenti alının Fogarty'nin balon kateteri damar tıkanıklığı tedavisinde halen en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu yöntem ayrıca daralan kalp damarlarının yeniden genişletilmesi için yapılan anjiyo tedavilerinde de kullanılmaktadır.